Se működési, se tűzvédelmi engedélye nem volt a leégett klubnak

A Bamboo kigyulladása miatt összesen 44 személy került kórházba, de már csak öten vannak beutalva.
Hirdetés
Szombaton 13 órakor már csak 5 személy maradt a kórházban azok közül, akik péntekről szombatra virradóan a bukaresti Bamboo klubban kiütött tűz miatt füstmérgezést kaptak, vagy zúzódásokat szenvedtek. 
 
A belügyminisztérium legújabb adatai szerint összesen 44 személy került kórházba szombat hajnalban, miután lángra kapott és leégett a Bamboo nevű szórakozóhely. A klub vendégei füstmérgezés, kihűlés vagy zúzódás, csonttörés tüneteivel kerültek a sürgősségi osztályra. Senki nem szenvedett égési sérülést. A tárca információi szerint 13 órakor már csak öt személy volt kórházban, négyüket a Floreasca, egy személyt a Pantelimon kórházban ápolnak. 
 

Nem volt tűzvédelmi engedélye, csak bírsága

2009-ben bocsátotta ki a sürgősségi felügyelőség (ISU) a fővárosi Bamboo klub tűzvédelmi jóváhagyását, amely előfeltétele volt az építkezési munkálatok elkezdésének, ezek befejezése után azonban egy másik tűzvédelmi engedélyt is ki kellett volna váltania a klubnak. Ezt a működtetők elmulasztották megtenni, egy tavalyi rendelkezés alapján idén júniusig válthatták volna ki – nyilatkozták szombaton az ISU illetékesei. 
 
Az ISU képviselői szerint több ellenőrzést is végeztek a szórakozóhelyen 2015 folyamán, és 5500 lejes bírságot róttak ki az elektromos hálózat nem megfelelő használata, valamint a tűzvédelmi engedély hiánya miatt. 2015 novemberében újabb két, összesen 15 000 lej összegű pénzbüntetést kapott a klub ugyanazon okok miatt, 2016 novemberében pedig 2 500 lejre bírságolták meg a kijáratok akadályoztatása okán. 
 
Tűzvédelmi engedély hiányában bármely létesítmény kizárólag az üzemeltető felelősségére működhet, utóbbi 2017 június végéig köteles beszerezni a dokumentumot. E dátumig az ellenőrzések nyomán csak megállapíthatják ennek hiányát, bírságot nem róhatnak ki. Az ISU szóvivője, Daniel Vasile szerint az ellenőrzések alkalmával tapasztalt rendellenességek nem indokolták a létesítmény bezárását.
 
Tűzvédelmi engedélyi hiányában viszont működési engedélye sem volt a klubnak, erősítette meg Anatol Albu, a második kerületi polgármesteri hivatal szóvivője, aki megerősítette a többszöri megbírságolás tényét. Hozzátette, mivel engedély nélkül működött a klub, idén is bírság várt rá.
 

Gondatlanságból elkövetett rongálás a vád

Jelenleg a helyszíni vizsgálat zajlik – közölte az ügyészség, de kikérték az illetékes intézményektől a szórakozóhelyet működtető céggel kapcsolatos teljes dokumentációt (működési engedélyek, ellenőrzésekről készült jelentések stb.) 
 
„Jelen pillanatban zajlanak a kihallgatások a tűz keletkezési körülményeinek megállapítása érdekében, illetve nyomon követjük a tűzben megsérült és kórházba utalt személyek állapotának alakulását” – áll még a közleményben.
 
A bukaresti Bamboo klubban szombat hajnalban ütött ki tűz, egyelőre ismeretlen okokból. A szórakozóhely a lángok martalékává vált, az épület összeomlott. Igazságügyi források szerint mintegy ötszáz fő tartózkodott a klubban, amikor az hajnali fél négykor kigyulladt.

Hirdetés