Nem cirkuszoltak: csendben tüntettek

Azért, hogy a cirkuszok szüntessék meg a vadállatos számokat.
Hirdetés
Gyászos hangulatban telt a mai röptüntetés Kolozsvár központjában. Részben azért, mert csak 40-50 fiatal jött el tiltakozni az ellen, hogy cirkuszok vadállatokat tartanak fogságban és kínoznak azzal, hogy mutatványokat tanuljanak meg és adjanak elő.
 
Részben pedig szándékosan: gyertyákkal, majd a rövid felvonulás elején teljes csenddel emlékeztek azokra az állatokra, amelyek múlt csütörtökön pusztultak el a bukaresti Globus cirkuszban kiütött tűzben.
 
Tüntetés állatos mutatványok ellen
 
 
Tüntetés az állatos cirkuszi mutatványok ellen
 
Már-már oltár
 
A mínusz öt fokban hosszasnak tűnő gyülekező és a gyertyagyújtás után rövid beszédek hangzottak el az állatos cirkuszi mutatványok ellen, amelyekhez úgy idomítják be az állatokat, hogy nem törődnek azzal, hogy ők is érző lények. Normális körülmények között vadon élő állatok fogvatartása, idomítása és felléptetése számukra kínzást is jelent, ez a fajta „munkára fogás” számukra nem szórakozás, hanem rabszolgaság – hangzott el.
 
A haranglábtól a prefektúráig tartó, majd ugyanoda visszatérő rövid séta közben olyan szlogeneket skandáltak, mint „Engedjék szabadon a cirkuszi állatokat”, „A szabadságnak nincsen faja, a szabadság mindenkié”, „Az állatos mutatvány értéktelen szórakozás”. 
 
 
Mivel a felvonulás eleje csendben zajlott, pont jól jött egy utcazenész társaság a Deák Ferenc utcán.
 
A Globus cirkuszban kiütött tűz után indított petíciót a vadállatos cirkuszi számok betiltásáról már közel 60 ezren írták alá. A tüntetésen is felhívták rá a figyelmet, hogy ugyanezen a kampányoldalon letölthető egy beadvány űrlapja, amellyel bárki kérheti saját településének önkormányzatát és polgármesterét, hogy tiltsa meg a területén állatos számokat is bemutató cirkuszok fellépését. A kolozsvári beadványt helyben is alá lehetett írni.
 
 
Tüntetés az állatos cirkuszi mutatványok ellen
 
Képből, gyertyából és csendőrből nem volt hiány: a menetet szinte annyi csendőr és rendőr biztosította, mint ahányan tiltakoztak. 
 
A cirkusz mint szórakoztató műfaj ellen senki sem cirkuszolt, amennyiben az akrobata mutatványokat szabad elhatározásból megtanuló emberek hajtják végre. Pozitív példaként elhangzott a kanadai Cirque du Soleil, amely úgy lett sikeres, hogy soha nem is dolgozott állatokkal, látványos előadásaiba a világ legjobb artistáit és akrobatáit hívta meg. 
 
Az egyik felvonuló tábláján pedig azt ünnepelte, hogy a legnagyobb állatos utazócirkusz, az amerikai Ringling Bros. and Barnum & Bailey bejelentette, 146 évnyi működés után idén májusban megszűnik a csökkenő nézőszám és a magas fenntartási költségek miatt.
 
 
Tüntetés az állatos cirkuszi mutatványok ellen
 
Ez a január eddig eléggé sétálós hónapra sikeredett. Múlt szerdán Victor Ciorbea ombdusman ellen tiltakozott több mint ezer ember, mert az Alkotmánybíróságon támadta meg a 90/2001-es törvényt, amely megtiltja a jogerősen elítélt embereknek, hogy a kormány tagjaivá válhassanak. 
 
Most szerdán pedig a kormány részleges amnesztiát és egyes bűncselekmények dekriminalizálását tervező rendeletei rántották utcára az embereket. Mivel a kormány nem adta fel ezt a tervét, amelynek megalapozatlanságáról viszont egyre több technikai részlet derül ki, vasárnap délutánra újabb tüntetést hirdettek. Erre már most jóval többen jelentkeztek a Facebookon, mint a szerdaira, ráadásul vasárnap délután akár 0 fokig is melegedhet az idő: városi sétára épp megfelel. 

Hirdetés