Ma iktatják be Trumpot, aki Soros szerint diktátor lenne

Az ünnepségek már csütörtökön elkezdődtek.
Hirdetés

Donald Trump beiktatásának ünnepségsorozata már csütörtökön megkezdődött: koszorúzással, tűzijátékos koncerttel és gálavacsorával.

Miután a megválasztott elnök és családja – öt gyermekével és unokáival – csütörtökön a kora délutáni órákban megérkezett Washingtonba, s részt vett egy díszebéden, délután már meg is tartotta a beiktatási ünnepségsorozat első hivatalos programját. Mike Pence megválasztott alelnökkel együtt koszorúzott az arlingtoni nemzeti sírkertben.

Délután a Lincoln Emlékmű előtt több ezren gyűltek össze a megválasztott elnök és alelnök tiszteletére rendezett koncerten, ahol Trump rövid beszédet mondott. Sokak meglepetésére rövid beszédet mondott az Alexander McQueen-kosztümben megjelent leendő first lady, Melania Trump is.

A koncertet a hollywoodi sztár, Jon Voight nyitotta meg, aki köszöntő beszédében így fogalmazott: „Lincoln most mosolyog, mert tudja, hogy Amerikát most majd egy tisztességes és jó ember megmenti, aki mindenkiért dolgozni fog,  függetlenül hovatartozásától vagy bőrszínétől”. Beszédében a színész megvédte Trumpot a szerinte rosszmájú sajtó támadásaitól, és hangsúlyozta, hogy amerikaiak millióinak imája talált meghallgatásra a milliárdos üzletember megválasztásával.

A „Tegyük ismét naggyá Amerikát” című koncerten a 3Doors Down, Lee Greenwood, Toby Keith lépett fel, a műsor közben Trump rövid beszédben köszönte meg a támogatást és ismét megígérte, hogy „együtt naggyá tesszük Amerikát”. Szólt azokhoz az amerikaiakhoz is, akiket szerinte a politikusok „elfeledtek”, s úgy fogalmazott: kormányzata minden amerikai életében fordulatot hoz majd. Nem beszélt hosszabban, mint tíz perc, de ezalatt emlékeztetett arra, hogy kormányzata megerősíti az amerikai határok védelmét, és rengeteg új munkahelyet teremt szerte az országban.

Az elnöki beiktatást már csütörtökön díszkivilágítással váró Washingtonban este gálavacsora volt a Trump-kampány nagy adományozóinak tiszteletére. Az elegáns estélyen a Republikánus Párt vezető politikusai is részt vettek. Donald Trump itt is rövid beszédet mondott, amelyben hangsúlyozta: „fantasztikus kormányunk lesz, büszke vagyok a választásaimra”. Trump azt is közölte: 2020-ban „hagyományos  módszerekkel akarja megnyerni az elnökválasztást”. Az estélyen jelen volt – tűzpiros nagyestélyiben – Trump egyik főtanácsadója, korábbi kampánymenedzsere, Kellyanne Conway, aki újságíróknak azt mondta hogy az első elnöki rendeletet Donald Trump várhatóan már hétfőn meghozza.

Hirdetés

A Trump házaspár az éjszakát – a hagyományoknak megfelelően – a Blair House-ban, a Fehér Ház vendégházában tölti, s onnan indul kora reggel a templomi szertartásra, majd a teázásra Barack és Michelle Obama vendégeként a Fehér Házba. S majd a Fehér Házból hajtatnak konvojjal a Capitoliumhoz, amelynek lépcsőjén lesz a beiktatási ceremónia.

New Yorkban viszont tüntettek Trump ellen. A megmozduláson részt vett Robert De Niro filmszínész, Michael Moore filmrendező és Bill de Blasio, a város demokrata párti polgármestere is.

Soros: Trump diktátor lenne, ha hagynák neki
Soros György szerint Donald Trump, az Egyesült Államok megválasztott elnöke „diktátor lenne, ha hagynák neki”. A milliárdos befektető erről a New York-i Bloomberg tévének adott csütörtöki interjújában beszélt, ahol szólt a Brexitről, Európa helyzetéről és Kína szerepéről is.
A milliárdos viszonylag hosszan fejtegette nézeteit Európáról. A Brexitet tragédiának minősítette, London távozását az Európai Unióból hosszadalmas és fájdalmas folyamatnak írta le, de szerinte ettől még nem esik szét Európa. Soros György úgy vélte, Theresa May, az Egyesült Királyság miniszterelnöke nem lesz sokáig a hivatalában.
Mindazért, ami Európában zajlik, „az elitek is felelősek és ideje lenne már végre elismerni felelősségüket” – szögezte le.
Mindazonáltal azon meggyőződésének adott hangot, hogy Európa nem omlik össze, annak ellenére, hogy az Unió túlságosan is komplikált lett és az emberek elidegenedtek tőle. „Európára a saját gazdasága miatt szüksége van mind Oroszországnak, mind pedig Kínának” – állapította meg. A Demokrata Pártot és személy szerint Hillary Clinton elnökjelöltet is óriási összegekkel támogató Soros György ostorozta a megválasztott – és pénteken beiktatandó – republikánus elnököt, Donald Trumpot és általában a republikánusokat. „Eljött az az idő, amelyről a piac hívei álmodoztak” – mondta, mert szerinte a republikánus elnök és a republikánus többségű törvényhozás lebontja majd a gazdasági szabályozásokat és nekilát az adócsökkentésnek. Soros úgy véli, hogy az új elnök beiktatása után gazdasági és politikai bizonytalanság alakul ki, s ez megrendíti majd a piacokat.
Donald Trumpról azt állította, hogy „diktátor lenne, ha hagynák neki”, de csak azért nem lesz belőle diktátor, mert az amerikai alkotmány megakadályozza őt ebben. Megosztó személyiségnek minősítette Trumpot, aki szerinte kereskedelmi háborút fog indítani Kína ellen, amit majd Peking nem hagy válasz nélkül. Egy ilyen kereskedelmi háborúból szerinte Európa és Ázsia profitálhat majd.

 

Hirdetés