Brâncuşi-t másolt a lakótelepi hószobrász

Ha már nem sikerült megvenni az eredetit, itt a másolat ingyen és hóból.
Hirdetés
A tél évente kihozza a művészt egy nyugdíjas galaci mérnökből. A 75 éves Petru Dariét az idei bőséges havazás Eminescu büsztjére és Brâncuşi-tól a Föld bölcsességére (Cuminţenia Pământului) inspirálta. A hószobrokat pár nap alatt alkotta meg néhány szomszédjával, akik tanácsokkal és az eleinte túl porhanyó hó tömörítésével segítették.
 
Darie nyugdíjazása előtt egy bútorgyárban dolgozott technikusként, de mindig is szenvedélye volt a rajz és a szobrászat – mondta el a News.ro hírügynökségnek. A galaci Micro 21 lakótelep lakói és az arrajárók értékelik a munkáját. Egyikük szerint Darie romantikus lélek, évente megformázza Eminescu büsztjét és egy második témát.
 
Darie idén azért választotta Brâncuşi-tól a Föld bölcsességét, mert a szobrot nagy hírverés övezte amiatt, hogy a kormány meg szerette volna vásárolni a jelenlegi tulajdonosoktól úgy, hogy a jócskán, 11 millió euróra lealkudott ár egy részét a költségvetésből, másik részét közadakozásból fedezték volna. A közadakozás viszont kudarccal zárult, a kormány vissza akarja fizetni az adományokat, a szobor tulajdonosai pedig perelni akarnak amiatt, hogy a kormány kialkudta ár miatt más vevőknek se tudják majd drágábban eladni a műalkotást.
 
Petru Darie azt is elmesélte, hogy miután elkészítette a Föld bölcsességének hómásolatát, az egyik szomszédja mondta, hogy írja alá, hogy az micsoda, ő azonban csak egy nagy kérdőjellel látta el, hogy akik nem ismerik fel, azok is tegyenek fel kérdéseket, és nézzenek utána. Nem szánja adománynak a szobrot, sokkal inkább vicces bírálatnak a kormány rovására, amelynek nem sikerült megvennie és Romániába hozatnia az eredeti Brâncuşi-szobrot.
 
Jövőre Ion Creangă író szobrát szeretné hóból megformázni, árulta el a News.ro hírügynökségnek.
 

Hirdetés