Fotó: MTI | Bruzák Noémi
Az időjárásról jelentjük
Timi
2017. január 15. vasárnap, 14:46
Közel sincs vége a kemény télnek.

Legfeljebb még egy napot tart az enyhébb téli időjárás, hétfő este ugyanis visszatér a rendkívüli hideg. A meteorológiai szolgálat jelentése szerint hétfő este az egész országban megnövekszik a felhőzet, elsősorban a Bánságban, Olténiában, Dobrudzsában és Munténiában lehet havazásra és erős hófúvásra számítani. Különösen az északi és a középső országrészben lesz hideg. A maximális hőmérséklet 7 és 3 fok, a minimális -14 és -4 fok között lesz. Újabb enyhülés csak szerdától várható.

Kolozsváron jelenleg 2 fok van, de éjszakára a hőmérséklet -7 fokra csökken. A leghidegebb szerdán és csütörtökön lesz, amikor a nappali hőmérséklet -3, az éjszakai -11 fok körül alakul.

A meteorológiai szolgálat jelentése alapján a belügyminisztérium minden megyében készenlétbe helyezi a sürgősségi ügyekért felelős hatóságokat. Azt kérik, hogy a gépjárművezetők az időjárásnak megfelelő felszereltséggel induljanak útnak.

A meteorológusok azt is jelezték, hogy magas a lavinaveszély a Bâlea-tó környékén, ahol a hóréteg vastagsága eléri a 131 centimétert. „A lavinaveszélyt az okozza, hogy a szél által rakott lemezek a legkisebb terhelés hatására letörhetnek, és lecsúszhatnak a meredek hegyoldalakon” – magyarázzák a meteorológusok. A Fogarasi-havasok alacsonyabb lejtőin, illetve a Bucsecs-hegység északi oldalán hármas fokozatú, közepes lavinaveszély van érvényben.

Az országban a Bâlea-tónál mérték a legvastagabb hóréteget, 131 centimétert, Predeálon 63, Fundatán 59, Sinaián és az Omu-csúcson 20 centiméteres havat mértek. 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/19004
A PIKNIK - Nyitott kastélyok hete című rendezvénysorozat keretében lehetőség nyílt a hétvégén több kastélyt szabadon meglátogatni. Mi a zabolait és a miklósvárit jártuk be, előbbi szállodaként, utóbbi múzeumként működik.
A korábbi kisebb táblák rendszerint eltűntek, ezért a most felavatott emlékjel 600 kilogrammos.
Se sértődés, se felháborodás nem hangzott el a megnyitón. Cuppogós vörös szőnyeg, megrendültség és emlékezés Doina Corneára játszotta a nyitógála főszerepét.
Mától katonás szigort vezettek be adataink védelmében az egész Európai Unió területén.
Rendesen rátelepült a filmfesztivál a Főtérre, délután már moccanni is alig lehet a szabadtéri mozitól.
Mindegyik érdekelt félnek volt autonómiaterve Erdélyre, de végül az döntött, hogy kinek volt itt a hadserege a második világháború végén.
Pontosabban az igazgatója. Ha már májusban befutott az idei egymilliomodik utas.
Röviden: autonómia kellene hozzá. Ha nem is területi.
A Kolozs Megyei Tanács hosszú hónapok óta tartó teketóriázás után beüzemelte a fordított ozmózisú rendszert.
Az elöregedés 2050-re olyen méreteket ölt Romániában, hogy 1,74 nyugdíjas fog jutni minden aktív személyre.
A két ügy között nyilván nincs ok-okozati kapcsolat, de azért jó lenne, ha a rangos egyetemek nem csak a saját jogaikat védenék, hanem az odajáró egyetemi hallgatókét is.
A gyanú szerint a volt miniszterelnök katonai diverziós akciók elrendelésében sáros.
Ha már egy olyan kiegyensúlyozott elemző is szóvá teszi, mint Horațiu Pepine, akkor tényleg lehet valami baj az egyensúly körül.
Az RMDSZ törvénymódosítása átment a képviselőházon, már csak az államfőn múlik, mikor vezetik be.