Fotó: MTI | Bruzák Noémi
Az időjárásról jelentjük
Timi
2017. január 15. vasárnap, 14:46
Közel sincs vége a kemény télnek.

Legfeljebb még egy napot tart az enyhébb téli időjárás, hétfő este ugyanis visszatér a rendkívüli hideg. A meteorológiai szolgálat jelentése szerint hétfő este az egész országban megnövekszik a felhőzet, elsősorban a Bánságban, Olténiában, Dobrudzsában és Munténiában lehet havazásra és erős hófúvásra számítani. Különösen az északi és a középső országrészben lesz hideg. A maximális hőmérséklet 7 és 3 fok, a minimális -14 és -4 fok között lesz. Újabb enyhülés csak szerdától várható.

Kolozsváron jelenleg 2 fok van, de éjszakára a hőmérséklet -7 fokra csökken. A leghidegebb szerdán és csütörtökön lesz, amikor a nappali hőmérséklet -3, az éjszakai -11 fok körül alakul.

A meteorológiai szolgálat jelentése alapján a belügyminisztérium minden megyében készenlétbe helyezi a sürgősségi ügyekért felelős hatóságokat. Azt kérik, hogy a gépjárművezetők az időjárásnak megfelelő felszereltséggel induljanak útnak.

A meteorológusok azt is jelezték, hogy magas a lavinaveszély a Bâlea-tó környékén, ahol a hóréteg vastagsága eléri a 131 centimétert. „A lavinaveszélyt az okozza, hogy a szél által rakott lemezek a legkisebb terhelés hatására letörhetnek, és lecsúszhatnak a meredek hegyoldalakon” – magyarázzák a meteorológusok. A Fogarasi-havasok alacsonyabb lejtőin, illetve a Bucsecs-hegység északi oldalán hármas fokozatú, közepes lavinaveszély van érvényben.

Az országban a Bâlea-tónál mérték a legvastagabb hóréteget, 131 centimétert, Predeálon 63, Fundatán 59, Sinaián és az Omu-csúcson 20 centiméteres havat mértek. 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/19004
A csendőrökök által megvert osztrák újságíró miatt Románia 2019-es EU-elnökségét is megkérdőjelezik.
De ehhez arra van szükség, hogy a két ország belügyminisztériuma jóváhagyja Bihar és Hajdú-Bihar megye önkormányzati vezetőinek beadványát.
Ultramodern lesz a kolozsvári közszállítás. Már csak utak kellenek.
A kánikulát gyenge nyári záporok enyhítik majd.
A politikában a konfliktus „alaptevékenység”. Ami ma a román politikában zajlik, az nem konfliktus. Folyamatos botrány. Andrei Pleșu írása.
Az egyik szociáldemokrata vezér szerint a polgármesterek és a szavazók követelik az újabb PSD-marsot.
Egy erkölcs nélküli állam jobba tenné, ha szépen kiiratkozna minden klubból és lemászna a térképről.
Mintegy tízezren vonultak utcára a Viorica Dăncilă vezette kabinet távozását követelve.
Jöjjön velünk, mutatjuk, milyen gombák nőnek a Kolozsvár melletti Bükkben. Gombaszakértőnk Wanek Ferenc geológus.
Számbelileg kisebbek a tüntetések, de legalább annyira nagy a felháborodás, mint tegnap.
Egy fegyver eltűnt, több mint 400 ember szorult orvosi ellátásra.
Szerinte a miniszteri rendelet 728 tanulót ír elő, de jelenleg a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Líceum 250 diákkal számolhat.
Százezernél is többen tüntetnek a bukaresti Győzelem téren. Könnygázt és rövid ideig vízágyút is bevetettek a csendőrök az indulatok megfékezésére.
Ahol többnyire olyan politikusok élnek, akik inkább a busás fizetésért mennének az Európai Parlamentbe széket koptatni, közben magasról tojnak arra, ami ott zajlik.