Fotó: MTI | Bruzák Noémi
Az időjárásról jelentjük
Timi
2017. január 15. vasárnap, 14:46
Közel sincs vége a kemény télnek.

Legfeljebb még egy napot tart az enyhébb téli időjárás, hétfő este ugyanis visszatér a rendkívüli hideg. A meteorológiai szolgálat jelentése szerint hétfő este az egész országban megnövekszik a felhőzet, elsősorban a Bánságban, Olténiában, Dobrudzsában és Munténiában lehet havazásra és erős hófúvásra számítani. Különösen az északi és a középső országrészben lesz hideg. A maximális hőmérséklet 7 és 3 fok, a minimális -14 és -4 fok között lesz. Újabb enyhülés csak szerdától várható.

Kolozsváron jelenleg 2 fok van, de éjszakára a hőmérséklet -7 fokra csökken. A leghidegebb szerdán és csütörtökön lesz, amikor a nappali hőmérséklet -3, az éjszakai -11 fok körül alakul.

A meteorológiai szolgálat jelentése alapján a belügyminisztérium minden megyében készenlétbe helyezi a sürgősségi ügyekért felelős hatóságokat. Azt kérik, hogy a gépjárművezetők az időjárásnak megfelelő felszereltséggel induljanak útnak.

A meteorológusok azt is jelezték, hogy magas a lavinaveszély a Bâlea-tó környékén, ahol a hóréteg vastagsága eléri a 131 centimétert. „A lavinaveszélyt az okozza, hogy a szél által rakott lemezek a legkisebb terhelés hatására letörhetnek, és lecsúszhatnak a meredek hegyoldalakon” – magyarázzák a meteorológusok. A Fogarasi-havasok alacsonyabb lejtőin, illetve a Bucsecs-hegység északi oldalán hármas fokozatú, közepes lavinaveszély van érvényben.

Az országban a Bâlea-tónál mérték a legvastagabb hóréteget, 131 centimétert, Predeálon 63, Fundatán 59, Sinaián és az Omu-csúcson 20 centiméteres havat mértek. 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/19004
Az amúgy civilizáltabb hangvételű szövegből ismét csak az derül ki, hogy a magyarok, meg az oroszok, az EU... és a sorok között ott remeg a hazafias Erdély-féltés is.
Hát, ehhez nagyon nincs mit hozzáfűzni. Sabin Gherman írása az idei magyar nemzeti ünnep alkalmából. A centenáriumi évben.
Mondjuk, a párt eddigi retorikája alapján ezen nem is csodálkozunk.
Nem volt ellenfele a hivatalban levő államfőnek.
Kamerával, persze. Ahogy illik.
Legalábbis a havas, havas esős és ónos esős része.
Nem az útviszonyoknak megfelelően autóztak.
Szombaton ünnepélyes keretek között tették le az új épület alapkövét.
Leállíttatták a kulturális és oktatási ügyekkel foglakozó British Council tevékenységét is.
Cătălin Cherecheș éppen a magyar nemzeti ünnepen sokkolta az ünneplő közösséget azzal, hogy nekiment a Németh László Elméleti Líceumnak.
Kattintás után kiderül! (Vagy nem, de legalább szavazhat róla.)
A „párhuzamos állam” elleni küzdelem szellemében a SRI és a DNA kapcsolatára kíváncsi a kormány.
És hogyan emlékezzünk rá? 1848 a népünnepély, az erőszak és a megdicsőülés között.
Eddig az volt a román diskurzus központi témája, hogy jaj, a magyarok elrabolták a nemzeti gázt. Most meg az, hogy a magyarok tulajdonképpen ráfaragtak a gázügyletre.