Képtelen kémregény
béel
2017. január 13. péntek, 10:09
Nem a megfelelő emberrel barátkozott a SRI második embere, most ennek issza a levét.

A Román Hírszerző Szolgálatnak (SRI) kötelessége alaposan kivizsgálni a Coldea-ügy kapcsán nyilvánosságra került információkat, az új parlamenti ellenőrző bizottságnak pedig ki kell derítenie, milyen okok vezettek ezekhez a kilengésekhez – jelentette ki Verestóy Attula RMDSZ-es szenátor annak kapcsán, hogy a SRI vezetője, Eduard Hellvig csütörtökön este felfüggesztette tisztségéből Florian Coldea altábornagyot, a hírszerzés második emberét, miután a korrupció miatt szökésben levő, és körözés alatt álló volt szociáldemokrata parlamenti képviselő, Sebastian Ghiţă hivatali visszaéléssel vádolta meg.

A szenátor, aki több törvényhozási ciklusban is a SRI-t felügyelő bizottság tagja volt, kifejtette, a mostani felfüggesztés a helyzet tisztázásáig tart, és menesztéssel, de a tisztségbe való visszahelyezéssel is végződhet.

Mint megírtuk, a SRI csütörtökön este közölte, hogy felfüggeszti tisztségéből Coldeát, és vizsgálóbizottságot hoz létre az ellene felhozott vádak kivizsgálására. A SRI által kiadott csütörtöki közlemény szerint egy bizottságot hoznak létre, melynek feladata megállapítani, hogy Coldea milyen törvényszegést vagy szakmai vétséget követett el a Ghițával ápolt szoros baráti kapcsolata miatt.

Sebastian Ghiță ismeretlen körülmények között készített, saját tévécsatornáján leadott videoüzenetei nagy port kavarnak a román közéletben. Legutóbbi – sorban a hetedik – felvételén a Florian Coldeát, a SRI operatív vezetőjét mártotta be, akivel bevallása szerint jó baráti kapcsolatot ápolt.  Családjaik 2010-ben közösen nyaraltak a Seychelle-szigeteken, 2012-ben Toszkánában (ide velük tartott Vasile Dâncu volt miniszterelnök-helyettes), majd a párizsi Disneylandet is meglátogatták. Ghiță fotókat is bemutatott a barátság alátámasztására.

A videoüzenetben Ghiță azt állítja, hogy Coldea azért nem támogatta Victor Ponta PSD-elnökségét, mert Traian Băsescu ellenezte azt, ugyanakkor azt is elmondta, hogy Coldea és Laura Codruța Kövesi DNA-elnök Carmen Iohannis állítólagos dossziéján keresztül tartják a kezükben Klaus Iohannis államfőt. 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/18980
Az ukrán nyelvű plakátok Ungvár, Munkács és Beregszász melletti főutak mentén jelentek meg.
Miután a Velencei Bizottság nyilvánosan is elkezdett aggódni a btk és az igazságügyi törvények módosításai miatt.
Ma még pompásan virítanak a gesztenyefák virágbugái a kolozsvári nemzeti színház oldalán. Október végén! De holnap már jön a hideg meg a zimankó. És az őszi tavasznak vége.
Ceaușescu a magyarok bőrén építgette a román nacionálkommunizmust, és reformok helyett szélsőséges nacionalizmussal takarózott, ahogy komolyabb válsághelyzetbe került.
Van remény? Erdély, a Partium és a Bánság szövetséget köt, hogy fejlesztési stratégiák terén bár, de leváljon a bukaresti bojárkormányról.
És ezzel még szinte semmit nem mondtunk a lesújtó kutatási eredményekről.
Ha tetszik, a mioritikus haza példásan bizonyított, már ami a rossz tanuló státust illeti. És a jelek szerint a tasli nem is fog soká késlekedni.
Határ a csillagos ég, persze, de itt az alapszükségletekről van szó.
Ötszáz éve is orvoshiány volt Erdélyben, nem csak ma.
Noha rém egyszerű forgatókönyv szerint zajlik ez a horrorfilm, elég sok pénzbe kerül. És alaposan ránk tud ijeszteni. Ja, és nem csak egy film.
Elvileg. Mert úgy lett kitalálva, hogy nem igazán ellenőrzi senki.
A román tudás fellegvárának lakói kábé csak a nacionalista hőbörgés szintjén fejtik ki tevékenységüket. Amúgy köszönik, jól élnek, és szarnak az utókorra. Sabin Gherman írása.
Még december elsején átadnák, ha már egyszer Centenáriumi híd a neve.
Érdekes, hogy miközben Romániában drasztikusan csökkent a EU iránti bizalom, Magyarországon éppen most mutat növekedést.