Képtelen kémregény
béel
2017. január 13. péntek, 10:09
Nem a megfelelő emberrel barátkozott a SRI második embere, most ennek issza a levét.

A Román Hírszerző Szolgálatnak (SRI) kötelessége alaposan kivizsgálni a Coldea-ügy kapcsán nyilvánosságra került információkat, az új parlamenti ellenőrző bizottságnak pedig ki kell derítenie, milyen okok vezettek ezekhez a kilengésekhez – jelentette ki Verestóy Attula RMDSZ-es szenátor annak kapcsán, hogy a SRI vezetője, Eduard Hellvig csütörtökön este felfüggesztette tisztségéből Florian Coldea altábornagyot, a hírszerzés második emberét, miután a korrupció miatt szökésben levő, és körözés alatt álló volt szociáldemokrata parlamenti képviselő, Sebastian Ghiţă hivatali visszaéléssel vádolta meg.

A szenátor, aki több törvényhozási ciklusban is a SRI-t felügyelő bizottság tagja volt, kifejtette, a mostani felfüggesztés a helyzet tisztázásáig tart, és menesztéssel, de a tisztségbe való visszahelyezéssel is végződhet.

Mint megírtuk, a SRI csütörtökön este közölte, hogy felfüggeszti tisztségéből Coldeát, és vizsgálóbizottságot hoz létre az ellene felhozott vádak kivizsgálására. A SRI által kiadott csütörtöki közlemény szerint egy bizottságot hoznak létre, melynek feladata megállapítani, hogy Coldea milyen törvényszegést vagy szakmai vétséget követett el a Ghițával ápolt szoros baráti kapcsolata miatt.

Sebastian Ghiță ismeretlen körülmények között készített, saját tévécsatornáján leadott videoüzenetei nagy port kavarnak a román közéletben. Legutóbbi – sorban a hetedik – felvételén a Florian Coldeát, a SRI operatív vezetőjét mártotta be, akivel bevallása szerint jó baráti kapcsolatot ápolt.  Családjaik 2010-ben közösen nyaraltak a Seychelle-szigeteken, 2012-ben Toszkánában (ide velük tartott Vasile Dâncu volt miniszterelnök-helyettes), majd a párizsi Disneylandet is meglátogatták. Ghiță fotókat is bemutatott a barátság alátámasztására.

A videoüzenetben Ghiță azt állítja, hogy Coldea azért nem támogatta Victor Ponta PSD-elnökségét, mert Traian Băsescu ellenezte azt, ugyanakkor azt is elmondta, hogy Coldea és Laura Codruța Kövesi DNA-elnök Carmen Iohannis állítólagos dossziéján keresztül tartják a kezükben Klaus Iohannis államfőt. 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/18980
Bocsánatkérés? Szó se róla. Lemondás? Szó se róla.
Van, aki Dragnea lemondásával mentené meg a pártot. Van, aki szerint már arra sem méltó a PSD, hogy az európai baloldali pártcsaládhoz tartozzon.
Két fő téma köré csoportosulnak idén a legnagyobb kolozsvári magyar rendezvénysorozat eseményei: Mátyás király születésének 575. és a tordai vallásszabadság kihirdetésének 450. évfordulója.
De tényleg... ha minden olyan jól meg a mioritikus hazában, amint azt a nagy kormánypárt hangoztatja, akkor miért is nincsenek?
Most akkor volt katonai ügyész a kormánypalota előtti incidens helyszínén, vagy sem?
Ilyen körülmények között jogos a kérdés: miként tudja biztosítani Románia jövőre az EU Tanács elnökségét?
A csendőrökök által megvert osztrák újságíró miatt Románia 2019-es EU-elnökségét is megkérdőjelezik.
De ehhez arra van szükség, hogy a két ország belügyminisztériuma jóváhagyja Bihar és Hajdú-Bihar megye önkormányzati vezetőinek beadványát.
Ultramodern lesz a kolozsvári közszállítás. Már csak utak kellenek.
A kánikulát gyenge nyári záporok enyhítik majd.
A politikában a konfliktus „alaptevékenység”. Ami ma a román politikában zajlik, az nem konfliktus. Folyamatos botrány. Andrei Pleșu írása.
Az egyik szociáldemokrata vezér szerint a polgármesterek és a szavazók követelik az újabb PSD-marsot.
Egy erkölcs nélküli állam jobba tenné, ha szépen kiiratkozna minden klubból és lemászna a térképről.
Mintegy tízezren vonultak utcára a Viorica Dăncilă vezette kabinet távozását követelve.