A vásárhelyi katolikus iskola nem szerepel a jövő évi iskolahálózati tervben

A szülők, a városháza és a tanügyminisztérium meccse a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum sorsáról hétfőn folytatódik.
Hirdetés

Az RMDSZ tanácsosai bejelentették pénteken a marosvásárhelyi tanács rendkívüli ülésén, hogy nem szavazzák meg a beiskolázási tervet, mert abból hiányzik a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum, amely létrehozásának körülményeit az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) vizsgálja.

„Szeretnénk tudni, hogy miért nem terjesztették elő a beiskolázási tervet és reméljük, hogy ez az egész nem egy másik játék része. Arra kérjük a polgármestert, hogy világosan foglaljon állást az ügyben, mert egy hatalmas szakadékot észlelünk a kijelentései és cselekedetei között. Kiderült, hogy nem csak az Unirea líceum szülői bizottsága, hanem a polgármesteri hivatal is megtámadta a bíróságon azt a döntést, amelynek hála, a Bolyai Farkas Líceum katolikus osztályait átvette a Római Katolikus Teológiai Líceum. Ehhez képes a helyi tanács legutolsó ülésén a polgármester személyesen biztosította a Római Katolikus Teológiai Líceum szülői közösségét arról, hogy nincs amitől tartaniuk és számíthatnak a segítségére. Éppen ezért tiszta, következetes tetteket várunk a város vezetőitől”

–  mutat rá egy, az RMDSZ tanácsosok által előterjesztett dokumentum.

Az ülésen néhány szülő „ne játszatok gyerekeink jövőjével” feliratú pólóban vett részt.

Hirdetés

Claudiu Maior, a marosvásárhelyi polgármester tanácsosa arról biztosította a szülőket, hogy a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum helyzetét jövő héten megtárgyalják egy olyan tanácskozáson, amelyre meghívják a tanfelügyelőség képviselőit is. „Mindenkit biztosíthatok, hogy a marosvásárhelyi polgármesteri hivatalnak nem áll érdekében indokolatlan feszültségek gerjesztése. Dolgozunk azon, hogy mindenki számára elfogadható megoldást találjunk” – nyilatkozta Claudiu Maior.

Az iskola zűrzavaros helyzetéről, és a beiskolázási terv körüli bonyodalmakról itt írtunk bővebben. A szülők korábban figyelmeztettek arra, hogy a városi tanácsnak döntő szerepe van az iskola jövőjét illetően, és ha az önkormányzat nem szavazza meg, hogy az iskolahálózatban helyet kap a katolikus gimnázium, akkor onnan nincs továbblépés.

Az RMDSZ Maros megyei szervezete pár nappal ezelőtt közleményben szögezte le, hogy nincs miért aggódni, mert a prefektúra által megtámadott és bíróság révén érvénytelenített 2014-es határozat semmilyen módon nem befolyásolja az iskola működését. Az RMDSZ akkor már jelezte, hogy nem fognak olyan iskolahálózatot megszavazni, amelyben nem szerepel önálló jogi személyiséggel a Római Katolikus Líceum.

Hirdetés