Brüsszel idén még biztosan nem engedi el a román igazságszolgáltatás kezét

Az Európai Bizottság attól tart, visszaesések lennének az igazságszolgáltatásban, ha beszüntetnék a tíz éve tartó ellenőrzési mechanizmust.
Hirdetés

Az Európai Bizottság (EB) igazságügyi kérdésekben illetékes főigazgatója, Paraskevi Michou a román igazságügy helyzetét felmérő bukaresti látogatása után reagált Florin Iordache igazságügyi miniszter kijelentésére, miszerint az Európai Bizottságnak fel kell hagynia a román igazságszolgáltatás figyelemmel kísérését. A főigazgató úgy vélekedett, hogy  az együttműködési és ellenőrzési mechanizmus felmondása azon múlik, hogy a parlament, illetve a kormány mit fog tenni a reformok fenntarthatósága és visszafordításának meggátolása érdekében. Az azonban biztos,

idén még érvényben marad az ellenőrzési mechanizmus.

A brüsszeli uniós végrehajtó szerv hamarosan közzéteszi az igazságszolgáltatásról szóló újabb éves jelentését, melyben Paraskevi Michou elmondása szerint visszatekintenek az elmúlt tíz évben meghozott jó és rossz döntésekre egyaránt. A főigazgató elismerte, hogy történtek előrelépések, de mielőtt lezárnák az ellenőrzési mechanizmust, látniuk kell, hogy ezek folytatódni is fognak. Ugyanakkor szorosabb együttműködést sürgetett Románia és az Európai Bizottság illetékes döntéshozói között.

A január végén nyilvánossá váló országjelentésről Paraskevi Michou elmondta: Románia nem számíthat teljesen pozitív értékelésre, hiszen voltak visszaesések az igazságszolgáltatás terén. Ezek meggátolása érdekében tartják szükségesnek az ellenőrzési mechanizmus fenntartását.   

Hirdetés