Az udvarhelyi városháza kivizsgáltatná az utcára tett diáklány ügyét

A Református Diákotthonból mínusz 15 fokos hidegben kirakott lány szülei és iskolájának igazgatója feljelentést is tettek az ügyben.
Hirdetés

Gyors és határozott lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy a Református Diákotthon működéséről és tevékenységéről átfogó képet kapjunk – áll a székelyudvarhelyi városháza közleményében, amelyet annak az iskoláslánynak az ügyében bocsátottak ki, akit mínusz 15 fokos hidegben tettek utcára a diákotthonból.

„A városvezetés elfogadhatatlannak tartja, hogy az iskolaváros múltjára és jelenére méltán büszke Székelyudvarhelyen ilyen esetek előforduljanak” – írja a Gálfi Árpád polgármester által szignált közlemény.

Mint a dokumentum fogalmaz, a diákotthon tevékenysége hiánypótló és jelentős mértékben hozzájárul több mint 100 tanulni vágyó fiatal ellátásához, ezért közös érdek, hogy az intézmény tevékenysége átlátható és biztonságos, a keresztény szellemiséget megélő legyen.

„Mindezért – mivel az adott intézmény a Református egyház alegységeként kért és kapott adómenteséget Székelyudvarhely Önkormányzatától – felkérjük az Egyházat és a Református Diákotthon Alapítvány vezetőségének tagjait, hogy egy közös bizottság felállításával tisztázzuk a felmerülő kérdéseket, szükség esetén pedig tegyük meg a korrekciókat, a Diákotthon jobb működése érdekében” – közli a városvezetés.

Az önkormányzati állásfoglalás előzménye, hogy hétfő este mínusz 15 fokos hidegben tettek utcára a székelyudvarhelyi Református Diákotthonból egy 16 éves székelykeresztúri diáklányt, aki az igazgató állítása szerint megsértette a kollégium házirendjét. A Palló Imre Zene- és Képzőművészeti Szakközépiskolában tanuló diáklányt Porsche Éva, az iskola igazgatója fogadta be a lakásába, aki a lány apjával együtt feljelentést is tett az ügyben – tudósít az MTI.

Hirdetés

Az esetről a Székelyhon portál számolt be szerdán. A portál cikke szerint lány kiutasításáról Dobai László református lelkipásztor, a kollégium igazgatója döntött, amiért a tanuló még decemberben nem vett részt egy olyan hétvégi programon, amely a kollégium belső szabályzata szerint kötelező. Az igazgatót az sem bírta jobb belátásra, hogy a diáklány betegsége miatt maradt távol a karácsony előtti csendes napról, és ezt orvosi igazolással is bizonyította.

Dobai László, a kollégium igazgatója azt mondta, hogy a diáklánynak december 19-én szűnt meg a diákotthonnal való mindennemű kapcsolata, és csak „emberségből” engedte meg, hogy vasárnap éjszaka még ott aludjon. A lelkész szerint a lánynak hétfőn csak a csomagjaiért kellett visszajönnie, ezt pedig „mínusz húsz fokban is megteheti”.

Kató Béla püspök a Székelyhonnak nyilatkozva sajnálatosnak nevezte az esetet. Elmondta, a székelyudvarhelyi diákotthon nem tartozik közvetlenül az egyház fennhatósága alá, így nem tudják egyházfegyelmi kérdésként tárgyalni az ügyet.
 

Hirdetés