A 2017-es költségvetésről tárgyalt Iohannis a kormányfővel

A 10 milliárd lej hiányról is szó esett. Iohannis szerint senki nem vágta zsebre.
Hirdetés

Klaus Iohannis szerdán kijelentette, fenntartható idei állami költségvetést vár az új bukaresti kormánytól, amelynek több feltételt is szabott a büdzsé összeállításához. Az elnök szerdán Sorin Grindeanu miniszterelnökkel folytatott megbeszélést. A tárgyalást Iohannis azért kezdeményezte, mert kiderült, hogy a pénzügyminisztérium első becslései szerint tavaly 10 milliárd lejjel kevesebb bevétel valósult meg a tervezetthez képest.

„Nem lehet szó hiányról a költségvetésben; egy olyan összegről van szó, amely egész egyszerűen nem valósult meg, ennek okait másoknak kell megmagyarázniuk, nem nekem. Azoknak, akik kormányozták az országot. Az biztos, hogy senki nem ment haza a pénzzel” – mondta az államfő a Cotroceni-palotában, a kormányfővel és a pénzügyminiszterrel folytatott megbeszélést követően. Iohannis úgy vélekedett: ezt a kérdést olyan szakembereknek kell alaposan megvizsgálniuk, akik valóban értenek hozzá, nem pedig politikai szóváltások témájává tenni.

Az új kormány bér- és nyugdíjemelést, valamint adócsökkentést is ígért a választási kampányban, ezért merültek fel kétségek a költségvetés fenntarthatóságával kapcsolatban. Iohannis közölte: a legfontosabb elvárása az, hogy az államháztartási hiány ne haladja meg a GDP 3 százalékát, a védelmi kiadásokra pedig 2 százalékot fordítsanak, Románia ugyanis ennyit vállalt nemzetközi katonai szövetségesei felé. Hozzátette: a kormánynak nem lesz könnyű feladata teljesíteni ezeket a feltételeket a már meghozott és kilátásba helyezett kiadásnövelő intézkedések mellett. Az idei büdzsé várhatóan január végéig kerül a parlament elé. 

Hirdetés