Ágoston Hugó: feltűnő Kelemen Hunor hallgatása

A Maszol véleményrovatának volt vezetője nyílt levélben kér magyarázatot indoklás nélküli elbocsátására a szövetségi elnöktől.
Hirdetés

„Ezt a levelet azért írom, mert még mindig nem sikerült magyarázatot kapnom arra, hogy a közpénzből gazdálkodó Progress Alapítvány mint kiadó konkrétan miért menesztett engem a Maszoltól, miután tudomásom szerint semmilyen szakmai, adminisztratív vagy sajtóetikai vétséget nem követtem el” – írja Ágoston Hugó, a Maszol.ro portál elbocsátott főmunkatársa a Kelemen Hunor RMDSZ-elnöknek címzett, a Transindexen közzé tett nyílt levelében.

Mint arról beszámoltunk, az új év elején változások történtek az RMDSZ-hez közel álló sajtóban: a nagyváradi székhelyű Erdélyi Riportot megszünteti – pontosabban működését ideiglenesen felfüggeszti – kiadója, a Progress Alapítvány, a szintén a Progress által kiadott Maszol.ro véleményrovatának éléről pedig eltávolították Ágoston Hugót, a lap „veterán” publicistáját.

Mint fogalmaz, nemcsak azért írta a nyílt levelet, mert „érzékeny a jóhírére”, hanem mert „az RMDSZ elnökének hallgatása már kezd feltűnővé válni”, és ez alkalmat adhat különféle spekulációkra. „Mikor valamire nincs válasza, az ember találgatásra van utalva. Én is megpróbáltam felidézni, hogy volt-e az általam szerkesztett Vélemény rovatban olyan anyag, amely egyértelműen szembement volna az RMDSZ kinyilvánított véleményével, de ilyet nem találtam” – írja Ágoston.

Felidézi viszont, hogy a Maszol véleményrovatában megjelent néhány olyan anyag, amely a mai magyarországi kormánypolitikát bírálta, például a Népszabadság megszüntetése, Szijjártó Péter külügyminiszter december elsejei tiltása vagy a „menekültellenes gyűlöletkampány” kapcsán.

„A magam személyes kérdésére visszatérve csak annyit szeretnék még elmondani, hogy azt az egyet nem tudnám magyarázatként elfogadni (és azt hiszem, más sem), hogy rovatszerkesztőként és publicistaként nem tettem volna meg minden tőlem telhetőt az RMDSZ érdekében, és nem támogattam volna minden olyan ügyben, amelyet az adott helyzetben helyesnek vagy legalábbis vállalhatónak ítéltem, még ha ezért az RMDSZ-t zsigerből gyűlölő kommentelők minősíthetetlen gyalázkodásait és rágalmazásait is el kellett viselnem az írásaim alatt” – fejti ki a publicista.

Ágoston Hugó leszögezi: „szép üzenet” nélküli elbocsátásában az a legfájdalmasabb, hogy mindez akkor történik, amikor az RMDSZ első embere egy „volt liberális beállítottságú sajtós”. „Elnök úr, ez egyik elődje idejében sem történhetett volna meg!” – zárja levelét.

Hirdetés

A nyílt levél teljes terjedelmében a cikk alatti linken olvasható. A Transindex megkeresésére egyébként Kelemen Hunor azt nyilatkozta, hogy magánlevélben kíván válaszolni Ágoston Hugónak.

FRISSÍTÉS: Kelemen Hunor végül mégis nyilvánosan válaszolt Ágoston Hugónak, ide kattintva megtudhatja, hogy mit.
 

 

Hirdetés