A jég miatt leállt a hajózás a Dunán

A hajózási tilalom a folyam román-bolgár határszakaszának szinte teljes egészére vonatkozik.
Hirdetés

Jégképződés miatt meghatározatlan időre betiltották a hajózást a Duna román-bolgár határszakaszán – közölte kedden a román rendőrség. A hajózási tilalom a Duna romániai szakaszának szinte teljes egészére vonatkozik a Vaskapu II vízi erőműtől Brăila városig.

Dorian Dumitru, a Duna romániai szakaszáért felelős hatóság igazgatója elmondta, hogy a hajózási tilalmat azért rendelték el, mert jégréteg képződött a folyón Cernavodă és Hârșova környékén. Ezen a helyen a vízfelület 80 százalékán úsznak jégtáblák, de vannak olyan szakaszok is, ahol a teljes vízfelület befagyott. Az igazgató közölte, hogy egyetlen hajó sem maradt a jég fogságában, valamennyien a kikötőkben, biztonságban állomásoznak.

A hajóközlekedés betiltását a bolgár hatóságok is megerősítették. A ruszei folyami felügyelet igazgatójának beszámolója szerint a folyó vízfelületének Szilisztránál 70, Ruszénél 60 százalékán úsznak jégtáblák, és nagyon alacsony a vízszint. A kritikus szakaszokon a hajók süllyedése legfeljebb 1,6 méter lehet, vagyis biztonsággal szinte csak üresen közlekedhetnének.

Ruszénél kedd hajnalban rekordhideget, mínusz 16,2 fokot mutattak a hőmérők – január 10-én még soha nem volt ilyen hideg a mérések kezdete óta.
 

Magyarországon is tilos hajózni a Dunán

Hirdetés

A Dunán kialakult jégviszonyok miatt teljes hajózási zárlatot rendeltek el a folyó magyarországi szakaszán is kedd délután.

A budapesti kormányhivatal közlekedési főosztálya mint hajózási hatóság a vízi közlekedés biztonsága érdekében 16 órától elrendelte a korlátozást a folyó 1792 és 1433 folyamkilométere között. Ennek nyomán Gönyűtől a déli országhatárig tilos a hajózás. Ez vonatkozik a komp- és révközlekedésre valamint a budapesti szakaszon történő hajózásra is. A zárlat feloldása a jégviszonyok alakulásától függ.

Hirdetés