Rúgjuk ki a nép ügyvédjét!

De most nem ám az interneten. Kolozsvár főterén!
Hirdetés

A szervezők szerdán, január 11-én délután 18.00 órára a Kincses Város főterére hívnak minden kolozsvári polgárt (és nem csak), hogy tiltakozó megmozduláson követeljék Victor Ciorbea, a Nép Ügyvédje lemondását, aki szerintük a bűnügyes politikusok szolgálatában áll.

Az ok: Ciorbea nemrég az Alkotmánybíróságon megtámadta a 90/2001-es törvényt, amely megtiltja a jogerősen elítélt személyeknek, hogy a kormány tagjai lehessenek, és egyben megakadályozta Liviu Dragnea PSD-elnököt, hogy belecsüccsenjen a kormányfői bársonyszékbe.

„Felháborító és megengedhetetlen, hogy egy európai országban egyáltalán megbeszélés tárgya legyen annak a lehetősége, hogy egy jogerősen elítélt személy az ország legfontosabb vezető tisztségeit betölthesse… Legyen világos a politikusi osztály számára: a civil társadalom nem tűri a törvénytisztelet sárban tiprását és a jogállam elleni támadásokat”, áll a tüntetésre buzdító felhívásban.

Victor Ciorbea múlt csütörtöki lépésén először az ellenzék akadt ki, aztán veszettül felpörgött a néhány hónappal ezelőtt elindított, a Nép Ügyvédjének lemondását követelő online petíció is, amelyet több mint 127 000 ember írt alá mindössze három nap alatt.

Nos, kíváncsiak vagyunk, hányan fogják védeni a jogállamot a dermesztő hidegben. Az akció mindenképp izgalmasnak ígérkezik, ugyanis nem csak Kolozsvárott lesz utcai megmozdulás a jelzett időpontban, hanem Bukarestben, Nagyváradon, Krajován és Konstancán is.

Hirdetés