Dragnea törvénytelenségek elkövetésével vádolja Cioloşt

A novemberi költségvetés-kiegészítés kapcsán. Ezért parlamenti vizsgálóbizottság összehívását kezdeményezi.
Hirdetés

Törvénytelenségek elkövetésével vádolja az országot a választások előtti egy évben irányító, Dacian Cioloş vezette szakértői kormányt Liviu Dragnea, a választást megnyerő, és az új kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, ezért parlamenti bizottságot hozna létre az általa törvénytelennek vélt intézkedések kivizsgálására.

Drganea Cioloş mellett Anca Dragu volt pénzügyminisztert, az európai forrásokért felelős volt minisztert, illetve az adóhivatal és a költségvetési tanács vezetőjét idézné a bizottság elé a 2016 novemberében végrehajtott költésgvetés-kiegészítés kapcsán.

Dragnea vasárnap este kijelentette: „nagyon valószínű”, hogy már hétfőn létrehozzák a vizsgálóbizottságot, mivel ami a pénzügyminisztériumban történt, az szerinte „törvénytelen.”

„Papíron úgy becsülték – valószínűleg egyes döntéshozók írásos vállalásai alapján –, hogy a bevételek Romániában 2016 végén mintegy három milliárddal nőnek. Ezért pozitív költésgvetés-kiegészítésről döntöttek. Ez valamikor november 23-án történt. December 31-én kiderült, hogy a bevételek a becsültnél tíz- vagy tizennégy milliárd lejjel kevesebbek, az adatokat reggel kapom meg. Már elnézést, de ez teljesen törvénytelen” – mondta Dragnea a  România TV-nek nyilatkozva.

Hirdetés

A PSD elnökének állítása szerint emiatt a 2017-es költségvetésben tízmilliárd lejjel kevesebb áll majd rendelkezésre. „Aki ezen adatok kapcsán hazudott, amire még nem volt példa Romániában, annak fizetnie kell” – mondta Dragnea.

Mindez furcsa, a PSD vezette új kormány ugyanis pénteki – megalakulása óta második – ülésén két kézzel kezdte szórni a pénzt: bér- és nyugdíjemelésekről, valamint vállalkozóiadó-csökkentésekről döntött.

Hirdetés