De honnan lesz pénz a bérek és nyugdíjak emelésére? A kormányfő elmagyarázza. Legalábbis részben.

Hát megadóztatják a nagy fizetéseket. Mégiscsak szociáldemokrata kormány van hatalmon.
Hirdetés

Február 1-jén 20 százalékkal nő a helyi közigazgatás és intézmények alkalmazottainak fizetése (a választott tisztségviselőké nem). Kilenc százalékkal, ezer lejre emelkedik július 1-jén a nyugdíjpont értéke (ez egy olyan állandó érték, amelynek alapján kiszámítják az egyes nyugdíjakat), és március 1-jén 520 lejre nő a garantált szociális nyugdíj összege. 50 százalékkal emelkedik a közalkalmazotti státuszban levő művészek (például a színészek, operaénekesek, zenészek, táncosok stb.) fizetése.

16 százalékkal, azaz a jelenlegi 1250 lejről 1450 lejre nő a minimálbér február 1-jétől.

Ezentúl kisvállalkozásnak számít minden olyan vállalkozás, amelynek a forgalma 100 ezer és 500 ezer euró alatt van, az adó összege a forgalom 1 százaléka lesz.

Emellett 83 lejről 201 lejre emelkedik az egyetemisták ösztöndíja, a diákok pedig ingyenesen utazhatnak vasúton.

Ezek az intézkedések egy sürgősségi kormányhatározatban szerepelnek, a dokumentumot pénteki ülésén fogadta el a Grindeanu-kabinet.

A juttatások növelése összesen 5,1 milliárd lejes pluszterhet jelent az állami költségvetésnek.

Hirdetés

Honnan lesz rá pénz? Sorin Grindeanu miniszterelnök elmagyarázta:

  • Megadóztatják a nagy fizetéseket: eltörlik a társadalom- és egészségbiztosítás fizetése alól eddig mentesült béreket, amelyek magasabbak a bruttó átlagbér ötszörösénél. Ebből 1,9 milliárd lej folyik majd be a büdzsébe a kormány számításai szerint. Grindeanu azt mondja, ebből a pénzből biztosítani tudják a művészek fizetésemelését, a március 1-jei minimálnyugdíj-emelést, a diákok ösztöndíj-emelését és ingyenes vasúti utazását.
  • További egymilliárd lej folyik be a minimálbér emeléséből, ez pedig a nyugdíjpont értéknövelésének 70 százalékára elegendő.
  • Ez összesen 2,9 milliárd lej. Arról, hogy a további 2,2 milliárdot honnan teremtik elő, nem beszélt a kormányfő.

Sorin Grindeanu azt is elmondta a kormányülés elején, hogy hasonló intézkedések a következő időszakban is várhatók mind kormányrendelet, mind pedig törvények formájában.

 

Hirdetés