Átmeneti kormány

Vagy, ha így jobban tetszik, Dragnea vezér magántulajdonú kormánya.
Hirdetés

Hogyan néz ki az új kormány? Dragnea úr személyes inasainak és a Năstase-korszak lehető legsekélyesebb figuráinak egyedi kombinációjaként, akiket a szolgálatokhoz némileg köthető két-három miniszter egészít ki, hogy ne mondja a rendszer, hogy tényleg teljesen kiszorították a képből. A PSD (Szociáldemokrata Párt – a szerk.) vezetője névtelen senkikkel, titkárnőkkel, obskúrus tisztviselőkkel, kezes végrehajtókkal és életükben még egyszer miniszteri tisztséghez jutásukért hálás dinoszauruszokkal fogja vezetni, egyelőre a Kiseleffből (a PSD központi székháza – a szerk.) a saját, a szó szoros értelmében vett magántulajdonú kormányát. Ebben a nem alkalmasság, tapasztalat és feddhetetlenség, hanem önkényesen,

a legfőbb vezér iránti hűség kritériuma alapján létrehozott kormányban egyetlen fényes pontot sem fognak találni.

Hogyan lehet egy olyan nehéz minisztérium, mint a belügy élére egy hajdani videlei iskolai titkárnőt ültetni, akire legfeljebb azoknak a bankoknak az ügyfelei emlékeznek, ahol obskúrus tisztviselőként dolgozott és Dragnea, aki maga mellé vette a (Teleorman – a szerk.) Megyei Tanácshoz és egy adott pillanatban még kormánymegbízott-helyettest is csinált belőle? Milyen egyértelműbb hadüzenetet akarnak az igazságszolgáltatás ellen, mint Florin Iordache kinevezése, akit a 2013-as Fekete Keddet a háttérből irányítók egyikének és a tyúktolvajoknak szánt törvények szerzőjének tartanak?

És mivel tudta volna bárdolatlanabbul semmibe venni az államfőt, mint Sevil Shhaideh kormányfő-helyettessé történő kinevezésével, két sok pénzből gazdálkodó minisztériumot is rábízva: a fejlesztést és az európai pénzeket, miután Klaus Iohannis megtagadta kormányfővé kijelölését? Végül, hogyan tudnál jobban a szolgálatok képébe nevetni, mint úgy, hogy nyilvánosan bejelented, ha nem akarták Shhaideh-t, ez van, de pofa súlyba, mert Mihai Tudose, Gabriel Vlase, Georgian Pop és Marius Nica sem kaptak tárcát!

A múlt év végén azt mondtam, a kormány összetétele alapján tudjuk majd megítélni, mekkora a rendszerrel kötött kompromisszum. Egy vagy két kivételtől eltekintve nem láttunk túl sok engedményt. Csak feltételezni tudom: az a lehetőség, hogy a rendszerhez szorosan kötődő Sorin Grindeanu, mások irányításával, távlatilag akár hatalmi pólussá válhat a pártban,

annyira megijesztette, hogy a maximálisan megbízható embereivel vette őt körül.

Futólag említem meg, hogy a kijelölt ma is statisztaként szerepelt a konferencián, melyen Dragnea bejelentette a miniszterek listáját, ünnepélyesen és komolyan játszva el a valóságtól eléggé elszakadt bábu szerepét. Arra a kérdésre, hogy módosítani fogja-e a Liviu Dragneát a kormányfőségtől eltiltó 90. sz. törvényt, mely lehetőséget – különben – keresztül-kasul kiveséztek már a közéletben, Grindeanu derűsen azt mondta, hogy fogalma sincs, miről van szó. A PSD vezére röviden odavetette: „Majd elmagyarázom.” Ez pontosan megmutatja, mire számíthatunk a továbbiakban. Grindeanu kormányfő a ma bejelentett miniszteri csapattal a Dragneától kapott magyarázatok alapján fog kormányozni.

Hirdetés

Nézzék meg még egyszer a Grindeanu-kormány összetételét. Pontosan így néz ki egy átmeneti kabinet, mellyel nem négy évig akarsz kormányozni, hanem csak ideiglenesen akarod a hatalomgyakorlást strómanokon keresztül megoldani. Nyilvánvaló, hogy a Grindeanu-kormány hosszú távon nem működhet, és nem is hiszem, hogy erre találták ki. Liviu Dragneát most egy ítélet választja el a kormányfőségtől, és még van egy folyamatban lévő ügye is. De mindkét gondja eltűnik, ha a PSD–ALDE többségnek a következő hónapokban sikerül sebesen keresztülvinnie egy amnesztiát, mondjuk az öt évnél kisebb büntetések esetében. Ha még a 90. sz. törvényt is módosítják, akkor

Klaus Iohannis nem hivatkozhat majd sem a törvényre, sem a büntetőítéletre, mert mindkettő eltűnik.

A gonoszságokban gyakorlott Florin Iordachéval, a Fekete Kedd-akció egyik irányítójával az igazságügy élén egyre hihetőbbé válik ez a forgatókönyv. Liviu Dragnea csak néhány hónap múlva (ha megszabadult az ítéletektől és ügyektől) álmodozhat majd a saját kormányáról, az ő vezetésével és új végrehajtókból álló garnitúrával, vagy – miért ne? – ha szófogadók és csendben maradnak, akkor akár a mostaniakkal is. Azt a változatot is hallottam, hogy a PSD vezére akár Cotroceni-re is szemet vethetett és ezért nem fűződik érdeke ahhoz, hogy megkopjon a kormány élén. Személy szerint nem tudom elképzelni, hogy három évig a partvonal mellett maradjon egy olyan kiszámíthatatlan országban, mint Románia.

Következésképpen tartsuk a szemünket az igazságügyön! Várhatóan ide összpontosul majd a következő időszakban a PSD/ALDE/RMDSZ-es új többség minden erőfeszítése, főleg, hogy a Szenátus és a Képviselőház élén álló Tăriceanut és Dragneát közös cél köti össze. A múltban már voltunk tanúi politikai rohamoknak, de a Parlamentben most elért kritikus tömeg, az EU elsődlegességeinek megváltozása és az új fehér házi adminisztráció beiktatása jelentősen csökkentik egy utolsó pillanatban érkező mentősereg lehetőségét.

Hirdetés