Winter has come
szabot
2017. január 6. péntek, 19:17
Eltemette a hó az ország déli részét. 180 település maradt áram nélkül, egész megyékben zárták le az utakat.
74 Régió- és Interrégió-járatát törölte a kedvezőtlen időjárás miatt a Román Vasúttársaság (CFR) személyszállító részlege – jelentette be honlapján a vállalat. Az intézkedés az ország délkeleti részét érinti. Az idézett forrás szerint a pénteken törölt vonatjáratok közül 14 Interrégió, 57 Régió járat. A szombati napról két Interrégió-járatot töröltek a Craiova – Bukarest – Craiova vonalon.
 
A kedvezőtlen időjárási körülmények miatt törölték a Henri Coandă Nemzetközi Repülőtérről induló pénteki járataikat a Wizz Air, Ryanair, Tarom és a LOT légitársaságok – közölte a fővárosi légi kikötőket kezelő állami vállalat (CNAB). 
 
A Wizz Air törölte a London, Párizs, Charleroi, Stockholm, Dortmund, Kolozsvár felé induló és onnan érkező járatait. A Ryanair törölte a Temesvár-Bukarest-Temesvár járatát, a TAROM pedig nem indítja el a Bukarest-Nagyvárad, illetve Iaşi-Otopeni járatait. A LOT törölte a Bukarest-Varsó-Bukarest járatát. 
 
Az Aurel Vlaicu és a Henri Coandă reptereken télies körülmények között zajlik a légi forgalom, nagy mennyiségű havazásról és széllökésekről számolt be a CNAB. Egyes járatok akár egy órával később indulhatnak, mivel a repülőgépeken keletkezett jégréteget le kell, hogy olvasszák. Mindkét légi kikötőnél folyamatosan dolgoznak a kifutópályák hótalanításán.
 

Délután négykor összesen 180 településen nem volt áram,

mert a villanyhálózat meghibásodott a nagy havazásban. Az összes tengeri kikötőt, a Bukarest – Konstanca autópálya teljes szakaszát, Brăila, Călărași, Ialomița, Konstanca és Tulcea megye országútjait és megyei útjait lezárták a forgalom elől, akárcsak a Buzău megyei utak zömét.
 
Ialomiţa megyében 50 jármű mintegy 100 utasát szabadították ki a hó fogságából a katasztrófavédelem egységei. Konstanca megyében 90 embert szabadítottak ki a tűzoltók, mivel járműveik az úton ragadtak a nagy havazás miatt. 
 
Két, moldovai állampolgárokat Brassóba szállító autóbuszt állítottak le Buzău megyében, mivel ott az összes országutat lezárták a forgalom elől. Călăraşi megyében mintegy 80 jármű ragadt az utakon, 250 személyt mentettek ki onnan – összesítette a megyei katasztrófavédelem.
 
170 terhes nőt és 641 olyan személyt evakuáltak a behavazott területekről, akik dialízisre szorulnak, közölte a belügyminisztérium. Az Országos Meteorológiai Intézet frissítette a figyelmeztetéseket, így 
 

nyolc megyében narancssárga, 18 megyében és Bukarestben sárga riasztás lesz érvényben.

A narancssárga riasztás péntek este 23 óráig marad érvényben Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila, Kontanca, Tulcea, Galac és Vrancea megyében, ahol hóviharra lehet számítani, a széllökések elérik, helyenként meg is haladják a 70-85 km/h sebességet is. Ennek következtében a látótávolság 50 méter alá csökkenhet, és hótorlaszok alakulhatnak ki. 
 
A meteorológiai intézet ugyanakkor hóviharra vonatkozó sárga jelzésű figyelmeztetést adott ki péntek este 23 óráig Kovászna, Brassó, Szeben, Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Bacău, Vaslui, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj, Mehedinţi megyékre, illetve a fővárosra. 
 
Az intenzív havazás lassan keletebbre vonul, a hőmérséklet pedig éjszaka mínusz 15 – mínusz 20 Celsius fokra is csökkenhet. Az előrejelzések szerint január 6-án 23 órától január 7-e 10 óráig Dobrudzsában, a Bărăganban és Moldva nagy részén havazásra lehet számítani, a széllökések pedig elérik az 50-60 km/h-s sebességet, helyenként akár a 70 km/h-s sebességet, és hóvihar is kialakulhat.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/18877
Mától katonás szigort vezettek be adataink védelmében az egész Európai Unió területén.
Röviden: autonómia kellene hozzá. Ha nem is területi.
A Kolozs Megyei Tanács hosszú hónapok óta tartó teketóriázás után beüzemelte a fordított ozmózisú rendszert.
Az elöregedés 2050-re olyen méreteket ölt Romániában, hogy 1,74 nyugdíjas fog jutni minden aktív személyre.
A két ügy között nyilván nincs ok-okozati kapcsolat, de azért jó lenne, ha a rangos egyetemek nem csak a saját jogaikat védenék, hanem az odajáró egyetemi hallgatókét is.
A gyanú szerint a volt miniszterelnök katonai diverziós akciók elrendelésében sáros.
Ha már egy olyan kiegyensúlyozott elemző is szóvá teszi, mint Horațiu Pepine, akkor tényleg lehet valami baj az egyensúly körül.
Az RMDSZ törvénymódosítása átment a képviselőházon, már csak az államfőn múlik, mikor vezetik be.
A bukaresti médiafigyelő szervezet ismét elkészítette éves jelentését, melyben terjedelmesen foglalkozik a romániai magyar kisebbség ellen irányuló diszkriminációval is.
A szociáldemokrata vezér és kormánya folyamatosan mantrázzák a kormányprogram egyetlen és abszolút igazságát. A számok azonban olyanok, mint a tények: makacs dolgok.
A szenátorok ma háromnegyedórás vitában mondták el, mit gondolnak Székelyföld autonómiájáról.
És mennyi a képen látható… izének az előállítási költsége?
A jelek szerint nem matematikusi képességei miatt szerepeltetik a szíriai csapatban.
A két rabló százezer lejt vitt el.