Winter has come
szabot
2017. január 6. péntek, 19:17
Eltemette a hó az ország déli részét. 180 település maradt áram nélkül, egész megyékben zárták le az utakat.
74 Régió- és Interrégió-járatát törölte a kedvezőtlen időjárás miatt a Román Vasúttársaság (CFR) személyszállító részlege – jelentette be honlapján a vállalat. Az intézkedés az ország délkeleti részét érinti. Az idézett forrás szerint a pénteken törölt vonatjáratok közül 14 Interrégió, 57 Régió járat. A szombati napról két Interrégió-járatot töröltek a Craiova – Bukarest – Craiova vonalon.
 
A kedvezőtlen időjárási körülmények miatt törölték a Henri Coandă Nemzetközi Repülőtérről induló pénteki járataikat a Wizz Air, Ryanair, Tarom és a LOT légitársaságok – közölte a fővárosi légi kikötőket kezelő állami vállalat (CNAB). 
 
A Wizz Air törölte a London, Párizs, Charleroi, Stockholm, Dortmund, Kolozsvár felé induló és onnan érkező járatait. A Ryanair törölte a Temesvár-Bukarest-Temesvár járatát, a TAROM pedig nem indítja el a Bukarest-Nagyvárad, illetve Iaşi-Otopeni járatait. A LOT törölte a Bukarest-Varsó-Bukarest járatát. 
 
Az Aurel Vlaicu és a Henri Coandă reptereken télies körülmények között zajlik a légi forgalom, nagy mennyiségű havazásról és széllökésekről számolt be a CNAB. Egyes járatok akár egy órával később indulhatnak, mivel a repülőgépeken keletkezett jégréteget le kell, hogy olvasszák. Mindkét légi kikötőnél folyamatosan dolgoznak a kifutópályák hótalanításán.
 

Délután négykor összesen 180 településen nem volt áram,

mert a villanyhálózat meghibásodott a nagy havazásban. Az összes tengeri kikötőt, a Bukarest – Konstanca autópálya teljes szakaszát, Brăila, Călărași, Ialomița, Konstanca és Tulcea megye országútjait és megyei útjait lezárták a forgalom elől, akárcsak a Buzău megyei utak zömét.
 
Ialomiţa megyében 50 jármű mintegy 100 utasát szabadították ki a hó fogságából a katasztrófavédelem egységei. Konstanca megyében 90 embert szabadítottak ki a tűzoltók, mivel járműveik az úton ragadtak a nagy havazás miatt. 
 
Két, moldovai állampolgárokat Brassóba szállító autóbuszt állítottak le Buzău megyében, mivel ott az összes országutat lezárták a forgalom elől. Călăraşi megyében mintegy 80 jármű ragadt az utakon, 250 személyt mentettek ki onnan – összesítette a megyei katasztrófavédelem.
 
170 terhes nőt és 641 olyan személyt evakuáltak a behavazott területekről, akik dialízisre szorulnak, közölte a belügyminisztérium. Az Országos Meteorológiai Intézet frissítette a figyelmeztetéseket, így 
 

nyolc megyében narancssárga, 18 megyében és Bukarestben sárga riasztás lesz érvényben.

A narancssárga riasztás péntek este 23 óráig marad érvényben Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila, Kontanca, Tulcea, Galac és Vrancea megyében, ahol hóviharra lehet számítani, a széllökések elérik, helyenként meg is haladják a 70-85 km/h sebességet is. Ennek következtében a látótávolság 50 méter alá csökkenhet, és hótorlaszok alakulhatnak ki. 
 
A meteorológiai intézet ugyanakkor hóviharra vonatkozó sárga jelzésű figyelmeztetést adott ki péntek este 23 óráig Kovászna, Brassó, Szeben, Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Bacău, Vaslui, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj, Mehedinţi megyékre, illetve a fővárosra. 
 
Az intenzív havazás lassan keletebbre vonul, a hőmérséklet pedig éjszaka mínusz 15 – mínusz 20 Celsius fokra is csökkenhet. Az előrejelzések szerint január 6-án 23 órától január 7-e 10 óráig Dobrudzsában, a Bărăganban és Moldva nagy részén havazásra lehet számítani, a széllökések pedig elérik az 50-60 km/h-s sebességet, helyenként akár a 70 km/h-s sebességet, és hóvihar is kialakulhat.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/18877
A közép-amerikai ország alkotmánybírósága megtagadta a szabadon engedés lehetőségét.
A Norvégiától kapott 52 millió euróból csekélyke összeg jut a korrupció megelőzésére, holott ez Románia legégetőbb problémája.
Egy egyesület feljelentette Florin Iordachét, mert megsértette a társadalmi normákat, amikor fityiszt mutatott az ellenzéknek.
Traian Ungureanu pontosan látja, hogyan és miért hülyül el a román társadalom. És hogy válik le minderről egyre inkább Erdély.
Angolul mondják el, hogy annyira párhuzamos Erdélyben a magyarság a románsággal, mint a katolikusok a protestánsokkal Észak-Írországban, ahol száz éve még polgárháború dúlt.
Az államelnök aláírta Ecaterina Andronescu kinevezését.
Az egyik főszereplő: Verestóy Attila, az RMDSZ idén elhunyt erős embere. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök is benne van a képben.
A román politikai elemzőknek igazán rossz napjaik lehetnek. Már álmukban is Orbán Viktor kísérti őket.
Hétvégi programajánló székelyeknek, és nem csak: ismét gyűlésbe hív az SZNT.
Mert a magyar kormány támogatja a székelyföldi focicsapatokat.
Bizony, a boldogsághoz nincs szükség titán-kevlár mellényre. A lelkünket kell megedzeni. Legyen olyan, mint a damaszkuszi acél.
És a román politikai elit csak szólamokat pufogtat. A romániai magyar politikai elitnek nincs mit ünnepelni. A magyarországi politikai elit pedig a románok lelkébe tapos.
Csak a Brexit-ügyi miniszterük nem tudja vállalni. Mi viszont továbbra is mehetünk oda dolgozni.
Erre a következtetésre jutott a közegészségügyi hatóság egy friss felmérés alapján.