Winter has come
szabot
2017. január 6. péntek, 19:17
Eltemette a hó az ország déli részét. 180 település maradt áram nélkül, egész megyékben zárták le az utakat.
74 Régió- és Interrégió-járatát törölte a kedvezőtlen időjárás miatt a Román Vasúttársaság (CFR) személyszállító részlege – jelentette be honlapján a vállalat. Az intézkedés az ország délkeleti részét érinti. Az idézett forrás szerint a pénteken törölt vonatjáratok közül 14 Interrégió, 57 Régió járat. A szombati napról két Interrégió-járatot töröltek a Craiova – Bukarest – Craiova vonalon.
 
A kedvezőtlen időjárási körülmények miatt törölték a Henri Coandă Nemzetközi Repülőtérről induló pénteki járataikat a Wizz Air, Ryanair, Tarom és a LOT légitársaságok – közölte a fővárosi légi kikötőket kezelő állami vállalat (CNAB). 
 
A Wizz Air törölte a London, Párizs, Charleroi, Stockholm, Dortmund, Kolozsvár felé induló és onnan érkező járatait. A Ryanair törölte a Temesvár-Bukarest-Temesvár járatát, a TAROM pedig nem indítja el a Bukarest-Nagyvárad, illetve Iaşi-Otopeni járatait. A LOT törölte a Bukarest-Varsó-Bukarest járatát. 
 
Az Aurel Vlaicu és a Henri Coandă reptereken télies körülmények között zajlik a légi forgalom, nagy mennyiségű havazásról és széllökésekről számolt be a CNAB. Egyes járatok akár egy órával később indulhatnak, mivel a repülőgépeken keletkezett jégréteget le kell, hogy olvasszák. Mindkét légi kikötőnél folyamatosan dolgoznak a kifutópályák hótalanításán.
 

Délután négykor összesen 180 településen nem volt áram,

mert a villanyhálózat meghibásodott a nagy havazásban. Az összes tengeri kikötőt, a Bukarest – Konstanca autópálya teljes szakaszát, Brăila, Călărași, Ialomița, Konstanca és Tulcea megye országútjait és megyei útjait lezárták a forgalom elől, akárcsak a Buzău megyei utak zömét.
 
Ialomiţa megyében 50 jármű mintegy 100 utasát szabadították ki a hó fogságából a katasztrófavédelem egységei. Konstanca megyében 90 embert szabadítottak ki a tűzoltók, mivel járműveik az úton ragadtak a nagy havazás miatt. 
 
Két, moldovai állampolgárokat Brassóba szállító autóbuszt állítottak le Buzău megyében, mivel ott az összes országutat lezárták a forgalom elől. Călăraşi megyében mintegy 80 jármű ragadt az utakon, 250 személyt mentettek ki onnan – összesítette a megyei katasztrófavédelem.
 
170 terhes nőt és 641 olyan személyt evakuáltak a behavazott területekről, akik dialízisre szorulnak, közölte a belügyminisztérium. Az Országos Meteorológiai Intézet frissítette a figyelmeztetéseket, így 
 

nyolc megyében narancssárga, 18 megyében és Bukarestben sárga riasztás lesz érvényben.

A narancssárga riasztás péntek este 23 óráig marad érvényben Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila, Kontanca, Tulcea, Galac és Vrancea megyében, ahol hóviharra lehet számítani, a széllökések elérik, helyenként meg is haladják a 70-85 km/h sebességet is. Ennek következtében a látótávolság 50 méter alá csökkenhet, és hótorlaszok alakulhatnak ki. 
 
A meteorológiai intézet ugyanakkor hóviharra vonatkozó sárga jelzésű figyelmeztetést adott ki péntek este 23 óráig Kovászna, Brassó, Szeben, Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Bacău, Vaslui, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj, Mehedinţi megyékre, illetve a fővárosra. 
 
Az intenzív havazás lassan keletebbre vonul, a hőmérséklet pedig éjszaka mínusz 15 – mínusz 20 Celsius fokra is csökkenhet. Az előrejelzések szerint január 6-án 23 órától január 7-e 10 óráig Dobrudzsában, a Bărăganban és Moldva nagy részén havazásra lehet számítani, a széllökések pedig elérik az 50-60 km/h-s sebességet, helyenként akár a 70 km/h-s sebességet, és hóvihar is kialakulhat.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/18877
Élesedik a küzdelem Augustin Lazăr és a kormányoldal között.
Öröm nézni, ahogy a szerző a nemzeti, egységes és oszthatatlan román nemzetállam, illetve az ukrajnai román kisebbség diskurzusa között lavíroz. És a végén kilóg a hazai lóláb is a magyarokkal.
Nem nálunk, természetesen. Hanem Franciaországban.
Egy friss felmérés szerint a külföldön élő románok 91 százaléka rendszeresen vásárol hazai termékeket.
A csendőrség büntette meg az egyenruhások sértegetése miatt.
Nagy Orbán színészként 21 éve tagja a Harag György Társulatnak. Versenyvizsgán nyerte el az igazgatói tisztséget.
De ez nem feltétlenül baj. Csak ha nagyon píszí kultúrában él az ember.
Például azok fejében, akik, úgymond, ezt a szerencsétlen országot irányítják. De csalódnunk kell. Nincs nekik. Andrei Pleșu írása.
Az ellenzék ellenkezett, de a PSD már ma napirendre vette és megszavazta. Megússzák az összeférhetetlen honatyák is.
Ez egy „rendkívüli helyzetekben esedékes ad-hoc eljárás”, mivel aggódnak, hogy veszélybe kerül a korrupcióellenes harc.
És Kolozsvár is kiemelt helyszín lesz, naná.
Ritka pillanat, amikor az oroszok KIVONULNAK valahonnan.
A Kolozsvári Kőszikla Gyülekezet lányai saját készítésű portékáikkal segítenek a hátrányos helyzetű gyermekek táboroztatásában.
Nagyon úgy néz ki, hogy a dísztribünökön bűnözők, bűnügyesek és sunnyogó csicskásaik állnak majd. A másik oldalon meg a nép, amely megszavazta őket.