Moldovában áll a bál Băsescu állampolgársága miatt

Amint várható volt, belpolitikai csatározások tárgyává vált Igor Dodon elnök döntése az állampolgárság megvonásáról.
Hirdetés

Élesen elítéli Igor Dodon döntését Traian Băsescu moldovai állampolgárságának megvonásáról Maia Sandu, az Akció és Szolidaritás Pártja (PAS) vezetője, aki az elnökválasztási kampányban a jelenlegi oroszbarát államfő legfőbb riválisa volt (mellesleg Băsescu bevallottan rá szavazott).

„Az EU-s zászló, az elnöki hivatal honlapjának nyelve, a volt román elnök állampolgársága: ezek Dodon prioritásai, és hasonló sürgető témák fogják foglalkoztatni az elkövetkező években. Természetesen, ez függ attól is, milyen utasításokat fog kapni”, jegyezte meg epésen a moldovai ellenzéki vezető. A politikus asszony arra utalt, hogy az új államfő az elnöki hivatal honlapján megváltoztatta az ország hivatalos nyelvét románról moldovaira és eltávolíttatta az Európai Unió zászlaját a hivatal homlokzatáról.

A dodoni lépést – több más ellenzéki politikus mellett – Ion Sturza egykori kormányfő is bírálta, mondván, hogy az „történelmi hiba, amelyet Moldovától távoli obskurus laboratóriumokban döntöttek el”.

Mint köztudott, Băsescu moldovai állampolgárságát kedden vonták meg, Igor Dodon moldvai elnök Facebook-oldalán tette közzé az erről szóló elnöki rendeletet. Dodon azt írta bejegyzésében, hogy Băsescu illegálisan kapott moldovai állampolgárságot, mivel többször is Moldova államisága ellen szólalt fel és szorgalmazta egyesítését Romániával. Még államfőként megtagadta Moldova államiságát és a moldovai nép létezését. Az állampolgárság megvonása egyébként csak a volt román államfőre vonatkozik, a feleségére nem.

Hirdetés