Mától új kormánya van Romániának

A parlament megszavazta a Grindeanu-kabinetet, többek közt az RMDSZ voksaival.
Hirdetés

Románia parlamentje szerdán délután bizalmat szavazott Sorin Grindeanu kormányának, miután a parlamenti bizottságok jóváhagyták a miniszterjelölteket. A PSD-ALDE szövetség politikusaiból álló testület 295 támogató és 133 ellenszavazatot kapott a törvényhozás két házának tagjaitól.

Az új kormányt a koalíció két pártján kívül megszavazták az RMDSZ honatyái és a nemzeti kisebbségek képviselői is. Ellene szavaztak a PNL, az USR és a PMP törvényhozói.

Sorin Grindeanu parlamenti beszédében kifejtette: semmi rendkívülit,

semmi elérhetetlent nem javasol, csak egy „normális Romániát”,

amelynek polgárai ugyanolyan jogokkal és lehetőségekkel rendelkeznek, mint az Európai Unió más tagállamainak lakói, mandátuma során pedig olyan országgá szeretné tenni Romániát, ahonnan nem vándorolnak el a fiatalok.

A kijelölt miniszterelnök kijelentette: ő a párbeszéd embere, és normális viszonyt szeretne kialakítani Klaus Iohannis államelnökkel és az ellenzéki pártokkal is.

Grindeanu kifejtette: a gazdasági növekedésnek csak úgy van értelme, ha a polgárok életszínvonalában is tükröződik, a kabinetnek ezért fontosabb lesz a polgárok jóléte, mint a külföldi befektetők haszna. Mint mondta, azon lesz, hogy a befektetők képzett, nem pedig rosszul fizetett munkaerőt találjanak Romániában.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök épp megszavazza a Grindeanu-kormányt|Fotó: Baranyi Ildikó/MTI

Liviu Dragnea, a képviselőház és a PSD elnöke arról beszélt: a kormány nem „sztárokból”, hanem fiatal szakemberekből áll, akiknek nem az a dolguk, hogy a tévéműsorokban szerepeljenek, hanem hogy Romániáért dolgozzanak.

Dragnea cáfolta, hogy a kormány döntései a PSD székházában fognak születni,

de arra figyelmeztette a kabinetet, hogy a PSD lesz az első párt, amely fellép ellene, ha nem tartja be a választók által megszavazott programot.

Hirdetés

Raluca Țurcan, a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) ideiglenes elnöke szerint a Grindeanu-kabinet nem Románia, hanem egy önkényes pártvezér személyes kormánya. Az ellenzéki politikus szerint Dragnea azáltal, hogy bizalmasait tette meg minisztereknek, feudális rendszert vezetett be Romániában. Úgy vélekedett: a PSD teljesíthetetlen ígéretekkel nyert választásokat, majd bizalmukkal visszaélve valójában arra használja hatalmát, hogy közkegyelmet eszközöljön ki a korrupt politikusai számára.

Az RMDSZ nevében felszólaló Kelemen Hunor szövetségi elnök szerint Románia bizalmi válságban van: a hatóságok bűnöst látnak a polgárokban,

a többség veszélyt lát a nemzeti kisebbségekben.

Az RMDSZ elnöke szerint a parlamentnek vissza kell nyernie tekintélyét, az emberek bizalmát, politikai döntéshozó szerepét, a nemzetbiztonsági intézmények feletti ellenőrzését.

Szerinte az RMDSZ támogatásával nem biankó csekket ad a Grindeanu-kormánynak, hanem azt ígéri, hogy partnere lesz a munkahelyteremtésben, családvédelmi kezdeményezéseiben, infrastruktúra-fejlesztésben. Kelemen Hunor az etnikumközi kapcsolatok normalizálását, a kisebbségvédelmi rendelkezések, és nemzetközi egyezmények betartását, az ingatlan-visszaszolgáltatás újraindítását, a döntések és erőforrások valós decentralizációját sürgette.

A kormány tagjai szerdán 19 órától tették le az esküt, miután Klaus Iohannis elnök aláírta a kinevezésüket.

A Grindeanu-kabinet tagjainak portréit itt olvashatják, igen tanulságos olvasmány.

Hirdetés