Kanadában lábbal tiporták a népakaratot

A sokszínű demokrácia fészkéről van szó, bizony!
Hirdetés

Az Egyesült Államokban elnököt választottak 2016-ban. Ám ez smafu ahhoz képest, ami Kanadában történt: a haladóan demokratikus északi szomszédnál nemzeti madárválasztás zajlott. Ugye, rendes országoknak van nemzeti madaruk, lásd a fehérfejű rétisast, a vörösbegyet vagy épp a kerecsensólymot. Na kérem, Kanadának elege lett a nemzeti madártalanságból, és beindította a „népszavazást.”

A Canadian Geographic magazin által menedzselt procedúra során a kanadai nép másfél éven át szavazhatott a jelöltekre. Parázs viták zajlottak a nemzeti madár identitásának milyenségéről, mennyiségéről, és egyéb rendkívül jelentős dolgokról: az ország vezető ornitológusai, környezetvédői, de még az udvari költő (George Elliot Clarke, ha valakit esetleg érdekel) is harcba szállt a rendkívül fontos ügyben.

A történet hosszú, a vége pedig egyenesen felháborító. A nép a Kanadában igen népszerű jeges búvárra szavazott, amely madár még a kanadai egydollároson is ott van. Viszont a Canadian Geographic és a Kanadai Királyi Földrajzi Társaság egyszerűen felülírta a népakaratot, és a szürke szajkót jelölte meg győztesként.

A kanadai nép pedig csendben felháborodott, hogy az elsőfokú döntőbírák magasról tojnak az akaratára. De, egyelőre legalábbis, hiába háborog a nép. Persze ott van még az utolsó mentsvár: a kanadai parlament. Amely remélhetőleg korrigálja a jogtiprást. Kíváncsian várjuk a végső döntést.

Hirdetés