180 ezer eurót kért az Iszlám Államtól

Azért, hogy teherautós merényleteket hajtson végre Nyugat-Európában. Letartóztatták.
Hirdetés
Őrizetbe vettek szombaton egy 38 éves szíriai férfit Németországban, mert 180 ezer eurót kért az Iszlám Állam terrorista szervezettől teherautós merényletek elkövetésére – írja az Agerpres hírügynökség az AFP német kiadására hivatkozva. A férfit vasárnap előzetes letartóztatásba helyezték terrorizmus finanszírozásának gyanújával. 
 
Ez a vád egyaránt kiterjed terrorizmus finanszírozásának felajánlására és kérésére is, amiért a német btk szerint hat hónaptól tíz évig terjedő börtönbüntetés szabható ki.
 
A saarbrückeni ügyészség tájékoztatása szerint a nyomozás nem derített fényt konkrét támadás előkészületeire, csak olyan üzenetváltásra a titkosított Telegram üzenetküldő programon, amelyben a 2014-ben menedékkérőként Németországba érkezett férfi 180 ezer eurót kért egy másik szíriai férfitól, akiről úgy tudta, pénzt tud szerezni merényletekre az Iszlám Államtól.
 
A letartóztatott férfi az ügyészség szerint azzal indokolta az összeget, hogy 22 500 euróba kerül megszerezni egy kamiont, és mindegyik kamiont 400-500 kiló robbanóanyaggal kellene megrakodni. Ezeket Németországban, Franciaországban, Belgiumban és Hollandiában tervezte felrobbantani, de még messze állt a kivitelezéstől – közölte az ügyészség.
 
A német szövetségi rendőrséget egy informátor értesítette pénteken, a szövetségiek pedig riasztották Saar-vidék rendőrségét, amely szombat hajnali 4 órakor saját lakásában vette őrizetbe a pénzt kérő férfit. A házkutatás során nem találtak arra utaló nyomokat, hogy a férfi támadásra készült volna szilveszter körül.

Hirdetés