Valószínűleg nincs román és magyar áldozata az isztambuli merényletnek

A támadásnak eddig 39 halálos áldozata van, az elkövetőt még keresik.
Hirdetés

Eddig nem azonosítottak román állampolgárt a szombatról vasárnapra elkövetett isztambuli merénylet áldozatai között – tájékoztat a külügyminisztérium közleménye.

„Az eddig a pillanatig kapott információk szerint az isztambuli merénylet áldozatai között nem azonosítottak román állampolgárt. Az áldozatok egy részének még tart az azonosítása. Ugyanakkor megjegyezzük, hogy egyetlen román állampolgár sem fordult segítségért az isztambuli főkonzulátushoz” – fogalmaz a közlemény.

A főkonzulátus figyelemmel kíséri az eseményeket és fel van készülve arra, hogy konzuli segítséget nyújtson, ha a helyzet megkívánja.

A román külügyminisztérium három telefonszámot bocsátott az érdekelt állampolgárok rendelkezésére. A (0090) 212 3583541-es, a (0090) 90 212 3580516-os, és a (0090) +90 212 3583537-es számokra érkező hívásokra a külföldön élő román állampolgárokat segítő állandó telefonos szolgálat ügyeletesei válaszolnak.

A magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) is arról tájékoztatott, hogy az eddigi információk szerint nincs magyar érintettje az isztambuli terrorcselekménynek. Hozzátették: az isztambuli főkonzulátus folyamatosan kapcsolatban van a török hatóságokkal.

Hirdetés

A minisztérium tudatta: a konzuli szolgálat adatai alapján a hétvégén 82 magyar állampolgár regisztrált konzuli védelemért Isztambulban és környékén. Velük a magyar konzulok folyamatosan próbálják felvenni a kapcsolatot.

A főkonzulátus ügyeleti telefonszámára mostanáig egy hívás érkezett, ebben az esetben tisztázódott, hogy a keresett ember jól van, nem tartózkodott a szórakozóhelyen – írták.

A KKM a közleményben megadta az isztambuli főkonzulátus ügyeleti számát, amelyen segítség kérhető: 00-90-533-375-8715.

Továbbra is keresi a rendőrség annak a szombatról vasárnapra virradóan történt merényletnek az elkövetőjét, amelynek következében 39 személy, köztük 16 külföldi meghalt – jelenti az AFP hírügynökség. A télapónak öltözött elkövető tüzet nyitott a Boszporusz partján lévő Reina klub vendégeire, 39 embert megölt és további 69-et megsebesített.

Hirdetés