Olimpiává válik az országos vitaverseny

Ezután a tanfelügyelőségeken keresztül is népszerűsítik és szervezik a középiskolások elméit rendesen megmozgató vitaversenyeket.
Hirdetés
Országos olimpiász státust kapott ettől a tanévtől a Fiatalok vitáznak nevű vitaverseny – közölte a tanügyminisztérium, amely az év egyik utolsó intézkedéseként jóváhagyta a szervezési is lebonyolítási szabályzatot.
 
A tárca közleménye szerint a Fiatalok vitáznak versenyt 2009-ben kezdeményezte a minisztérium más szervezetekkel közösen. Valójában 1995 óta léteznek helyi, regionális és országos vitaversenyek Romániában, csak a szaktárca 2009-ben szállt be a szervezésükbe, addig „csak” lelkes tanárok és egyetemisták képezték a diákokat és szervezték a versenyeket.
 
Most végre a tanügyminisztérium is belátta, mennyire hasznos ez a tevékenység a logikus és kritikus gondolkodás és a felelős állampolgári attitűd kialakítása szempontjából. Egy-egy vitára a diákok rengeteget készülnek, észrevétlenül sajátítanak el nemcsak új ismereteket a társadalom gazdasági, politikai, kulturális működéséről, hanem sokféle képességet az önálló kutatásra, logikus érvelés felépítésére és előadására, illetve annak a játéknak a nagyszerű élményét, hogy milyen jó mindezt csapatban véghezvinni.
 
Az olimpiászra minden középiskola több háromfős csapatot is küldhet a verseny két, kezdő és haladó szekciójába, de haladó csapatokat csak akkor, ha indít csapatot a kezdők között is. Vagyis olyan diákokkal is megimerteti a vitaversenyt, akik azelőtt nem vettek részt hasonlón.
 
A tanügyminisztérium a tanfelügyelőségeken keresztül hirdeti és népszerűsíti a versenyt minden középiskolában, meghirdeti az országos verseny vitatémáit, módszertani és technikai leírással segíti a felkészülést és a verseny megszervezését. A megyei és az országos fordulók időpontját a minisztérium feltünteti az országos olimpiászok naptárában, és vitát már rég oktató tanárokkal segíti új tanárok képzését a területen.

Hirdetés