A DNA az év utolsó napjaiban is dolgozik

Például vádat emel a választási hatóság volt elnöke ellen.
Hirdetés

Vádat emelt pénteken a korrupcióellenes ügyészség (DNA) Ana Maria Pătru, az Állandó Választási Hatóság (AEP) volt elnöke ellen befolyással üzérkedés és pénzmosás gyanúja miatt.

Az AEP-elnököt november közepén vették őrizetbe, akkor le is mondott tisztségéről. A választási hatóságot államtitkári rangban vezető Pătrut azzal vádolják, hogy 2008-ban 210 ezer euró csúszópénzt kért, amit 2009-ben meg is kapott. Az összeget, amely egy bukaresti lakás ellenértékét képezte, azért kapta, hogy az őt megvesztegető cég köthessen szerződést a választási hatósággal a választási folyamat során használt számítógépes programok beszállítására, illetve hogy a további közbeszerzései eljárásokon is előnyös helyzetben vehessen részt.

A DNA szerint Pătru a kenőpénzként kapott összeget többek között a férje cégén keresztül, fiktív szerződések révén kapta meg.

2011-ben Pătru egy 15 ezer euró értékű Land Rover márkájú terepjárót kapott a cég vezetőitől, cserében ugyanazt kellett tennie, mint korábban. A terepjárót egy másik személy nevére jegyeztette be.

Ugyancsak 2011-ben állítólag 50 ezer eurót kért egy másik üzletembertől azért, hogy összehozzon a számára egy találkozót Ion Ariton akkori gazdasági miniszterrel.

Hirdetés