Az idei év egyik legerősebb földrengése rázta meg a Székelyföldet szerdára virradóra (VIDEÓ)

Sokan megijedtek, ami nem csoda.
Hirdetés

Az idei év legerősebb, a Richter-skála szerinti 5,3-es erősségű földrengésével megegyező erősségű földmozgás ébresztett föl sokakat szerdára virradóra Erdély keleti felén, valamint a Kárpátokon túli területek jelentős részén.

A föld ismét a vranceai szeizmikus övezetben mozdult meg 98,9 kilométeres mélységben, éjjel 1 óra 20 perckor.

Bár a román média elsősorban Bukarestet és a délkelet-romániai megyéket említi, a Facebook-bejegyzésekből kiderül, hogy a Székelyföldet is alaposan megrázta a földrengés: Csíkszeredából, Székelyudvarhelyről és Sepsiszentgyörgyről is többen posztolták, hogy észlelték. Sokaknál kilengett a csillár, és a bútorok is rázkódtak.

A katasztrófavédelem közleménye szerint segélyhívás sehonnan sem érkezett, és saját vizsgálataik is megerősítették, hogy a természeti jelenség sehol sem okozott kárt.

Gheorghe Mărmureanu, az Országos Földfizikai Intézet (INFP) tiszteletbeli igazgatója szerint az ilyen erősségű földmozgások természetesnek számítanak Vrancea térségében. Ő egyébként Predeálon volt, egy tízemeletes szállodában a földrengés idején, és saját bevallása szerint ez volt az első földrengés, amely felébresztette álmából.

Hirdetés

Mihai Diaconescu, a földfizikai intézet munkatársa szerint a földmozgás Ukrajnában, Moldovában, Bulgáriában és Törökország nyugati részében is érezhető volt.

Az utóbbi idő legerősebb földrengése szintén Vrancea térségében következett be, még szeptember 24-én, és a mostanihoz hasonlóan 5,3-as erősségű volt. Kezdetben a mostani földmozgás kapcsán 5,4-es erősséget említettek, ami az idei év legerősebb földrengésévé avatta volna, de szerdán reggel lefelé módosították az adatot.

 

Hirdetés