Órákkal a támadás előtt lelőtték a lengyel kamionsofőrt

Már nem volt életben vagy legalábbis a tudatánál, amikor a kamionját elrabló Anis Amri belehajtott a berlini karácsonyi vásárba.
Hirdetés
A tunéziai támadó, Anis Amri órákkal azelőtt fejbelőtte Lukasz Urban kamionsofőrt, hogy annak teherautójával belehajtott volna a berlini Vilmos császár-emléktemplomnál (Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche) működő szabadtéri karácsonyi vásárba – írja a BBC a boncolási jegyzőkönyvet idéző német sajtóra hivatkozva. A december 19-i támadásban Lukasz Urbannal együtt 12 ember halt meg.
 
A rendőrök úgy találták meg a sofőr holttestét a vezetőfülkében, hogy az arcán sok szúrt és vágott seb volt, ezért egyes találgatások szerint megpróbálhatta megakadályozni, hogy Amri belehajtson a vásárban szórakozó tömegbe, vagy félreránthatta a kormányt, ezért nem ment végig a teherautó a vásár teljes hosszán. Emiatt petíció is indult azért, hogy a német állam poszthumusz kitüntetésben részesítse.
 
A boncolás viszont tisztázta, hogy a lengyel sofőr helyi idő szerint 16:30 és 17:30 között fejlövést kapott, és nagyon sok vért vesztett. Főnöke és unokatestvére szerint 16 órakor már nem tudtak kapcsolatba lépni vele.
 
A kamion 20 óra után két perccel hajtott be a Breitscheidplatzon lévő karácsonyi vásárba. Ha akkor még életben is volt a lengyel sofőr az utasülésen, már biztosan nem volt képes megragadni a volánt – írja a Bild.
 
A merénylő, Anis Amri megszökött Németországból, majd Franciaországon keresztül Olaszországba ment. December 23-án hajnalban Milánóban lelőtték az őt igazoltatni akaró rendőrök, mivel táskájából nem igazolványt, hanem pisztolyt rántott elő, és rálőtt a rendőrökre. Még a merénylet előtt rögzített videóban az Iszlám Államnak fogadott hűséget.

Hirdetés