Majdnem elhittük, hogy drogot árulnak az adóhivatalban

Pedig csak dekorációs célokat szolgáló növényi származékokról van szó, melyeknek az etnobotanikus drogokkal megegyező nevük van.
Hirdetés

Karácsony előtt pár nappal meglepő hír járta be az országos sajtót, miszerint az Adó- és Pénzügyi Hivatal (ANAF) zsilvásárhelyi (Târgu Jiu, Gorj megye) épületében – ahol többek között a határátkelőknél elkobzott javakat értékesítik – etnobotanikus drogokat is árulnak.

A növényvédő szerként forgalmazott, valójában pszichoaktív stimulánsként használt drogból állítólag több száz tasak volt az ANAF raktárán, melyek darabját 25 baniért kínálták eladásra. A szerekre többnyire az olyan fantázianevek alapján ismernek rá a fogyasztók, mint például a Special Gold (fürdősó), Pixie C, Get, vagy Hell. Az ANAF székhelyén pedig éppen ezeken a neveken árulták a gyanús csomagokat.

Az ügyben a szervezett bűnözés elleni ügyészség (DIICOT) nyomozást indított. Kiderült: még 2011-ben egy vámügyi ellenőrzés során kobozták el a cuccokat, mivel papírok nélkül akarták behozni az országba. Mint minden ilyen esetben, lefolytatták a szükséges eljárásokat, és a csomagok az ANAF áruházába kerültek.

Mivel 2011-ben még nem tiltották a pszichoaktív hatású növényvédő termékekkel való kereskedelmet, fel sem merült, hogy ezek illegális szerek lennének, vagy szerepelnének a tiltott szerek – akkoriban egyre bővülő – listáján.

Hirdetés

A DIICOT bukaresti laborjának vizsgálata azt állapította meg, hogy a tasakok dekorációs célokat szolgáló növényi származékot tartalmaznak, és nincs bennük izgató vagy pszichotróp hatóanyag.

Az viszont megválaszolatlan kérdés marad, hogy miért forgalmazzák drogként ismert elnevezéssel. A nyomozás mindenesetre folytatódik.

Hirdetés