Kelemen: Dragnea álljon elő új kormányfőjelölttel!

Az RMDSZ támogatása pedig az új jelölt személyétől függ.
Hirdetés

Liviu Dragneának mást személyt kell javasolnia a kormányfői tisztségre Sevil Shhaideh helyett. Az RMDSZ támogató szavazata az újonnan javasolt jelölt személyétől függ – nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek kedden Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

A szövetségi elnök úgy fogalmazott: nem hinné, hogy Dragnea kétszer egymás után ugyanazt a kormányfőjelöltet nevezné meg, mert „ha egyszer már elutasították Sevil Shhaideh asszony személyét, akkor másodszor is el fogják.”

Úgy vélekedett: nem kerül az Alkotmánybíróság elé a miniszterelnök kinevezésének kérdése. Az államfőnek joga van igent is, nemet is mondani. Ha a Szociáldemokrata Pártnak több mint 50 százaléka lenne, akkor talán kicsit más lenne a helyzet, de amennyiben a jelölés nemzetbiztonsági kérdéseket vet fel vagy a NATO-szövetségeseinkkel való viszonyunkat érinti, akkor mindenképpen változik a dolgok állása” – tette hozzá az RMDSZ vezetője.

Kelemen hozzátette, a megalakítandó kormány és a PSD-ALDE koalíció támogatása a következő kormányfőjelölt személyétől függ.

Klaus Iohannis államfő visszautasította a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) javaslatát arra vonatkozóan, hogy Sevil Shhaideh-t nevezze ki a miniszterelnöki tisztségbe. Az államfő arra kérte a PSD-ALDE szövetséget, hogy javasoljanak más kormányfőjelöltet.

Hirdetés