Letűnt csokoládéira emlékezik Brassó

Hess, Stollwerck, Dezrobirea, Cibo, Poiana, Kraft. Aztán semmi.
Hirdetés

A brassói Városi Civilizáció Múzeumában a csokoládé gyártásának történetéről tájékozódhatnak az érdeklődők a Bonbons. Chocolat. Caramels. kiállítás keretében.

A kedden megnyitott kiállításon a látogatók megtudhatják, hogyan készültek Brassóban az édességek a 19. századtól napjainkig. A bemutatón régi csomagolópapírok, cukrászati segédeszközök, édességminták tekinthetők meg, amelyeket régiséggyűjtőktől, a brassói üzem volt munkásaitól szereztek be. 

Az első édességgyártó üzem 1891-ben nyílt Brassóban. A Hesshaimer családról elnevezett Hess csokoládégyárban 1936-ban már több mint 1000-féle csokoládé, bonbon, gyümölcsszörp, lekvár és egyéb termék készült. 

A két világháború között a Stollwerck fivérek megnyitották a második csokoládégyárat Brassóban. A két üzem története 1948-ban ér véget. Megjelenik a Dezrobirea gyár, amelyet átvesz a román állam, míg a Stollwerck üzemet a Szovjetunió veszi el, mert az egyik részvényes német állampolgár volt – ismertette Camelia Neagoe muzeológus. 

A 60-as évek után a Dezrobirea gyárat átnevezik Cibo-nak, 1990 után négy évig a Poiana nevet viseli, amelyet később magánosítottak. 2009-ben a gyár végleg bezárt, a gyártást pedig Bulgáriába helyezték át. 

Hirdetés

A kiállítás célja bemutatni, feleleveníteni a fiatalabb generációk számára a brassói édességipar kezdeteit, fejlődési szakaszait, hanyatlását. A kiállítás 2017 márciusáig tekinthető meg.

Hirdetés