Szövetkezett a PSD és az ALDE, de a kormányfő még titok

Egyszerre akarnak bemenni Iohannishoz konzultálni. Szerdán derül ki, ki fog kormányt alakítani.
Hirdetés

Kormányzati megállapodást kötött hétfőn a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE).A parlamentben kötött megállapodást Liviu Dragnea a PSD elnöke, illetve Călin Popescu-Tăriceanu és Daniel Constantin, az ALDE társelnökei írták alá.

A pártelnökök elmondták: a koalíció közös kormányfő-jelöltjére a PSD tesz javaslatot, és – bár Klaus Iohannis külön-külön hívta őket egyeztetni – közösen akarnak megjelenni az államfő által szerdára meghirdetett kormányalakítási konzultáción.

A kormányalakítási konzultáción szerdán 11 órától a Szociáldemokrata Párt (PSD), 12.30-tól a Nemzeti Liberális Párt (PNL), 14 órától a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), 15 órától pedig az RMDSZ küldöttségével tárgyal Klaus Iohannis államfő. Csütörtökön 11 órától a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE), 12 órától a Népi Mozgalom Párt (PMP), 13 órától pedig a kisebbségi szervezetek képviselőit várja az elnök a Cotroceni-palotába.

A koalíciós megállapodás címe: Kormányzati koalíció a fejlődésért és a demokráciáért. A négy évre szóló szerződés szerint a koalíciós pártok parlamenti súlyuk arányában vesznek részt a leendő kormányban.

Dragnea megerősítette múlt heti bejelentését, miszerint parlamenti együttműködést ajánlanak a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ).

Hirdetés