Érdemes a Szamos jövőjéről gondolkodni

Egy jó ötlet a folyó kolozsvári szakaszának hasznosításáról akár 350 ezer eurót is érhet.
Hirdetés

Pár éve annak, hogy beindult a civil ötletgyár a Szamos kolozsvári szakaszának hasznosításáról. Néhány projekt megvalósult, néhány pedig csak álom maradt az elúszott kultúrfővárossággal együtt. A folyó revitalizálásáról a Romániai Építészek Rendje és az önkormányzat – akárcsak a Tűzoltó-torony esetében történt – versenypályázatot írt ki, amire bárki jelentkezhet, akinek van egy életképes mestertervre elegendő ötlete.

A Szamos 14 kilométeren át hömpölyög végig Kolozsváron, változó környezeti feltételek között. A város észak-nyugati részén több a kihasználatlan zöldövezet, melyek pihenőövezetek kialakítására adnak lehetőséget, míg Szamosfalván az jelenti a kihívást, hogy a repülőtér bővítése miatt a folyó elterelésére van szükség. Az Északnyugati Regionális Fejlesztési Ügynökség által megrendelt integrált városfejlesztési stratégiában ugyanezen a környéken kajakozásra alkalmas övezet kiépítése szerepel. A versenypályázat dokumentációja ennek jegyében meglehetősen szerteágazó, és az Országos Vízügyi Hivatal, a Hidroelectrica szakembereinek véleményét is tartalmazza.

Az önkormányzat a keddi tanácsülésen dönt a versenypályázat díjairól. Amennyiben a javaslatot jóváhagyják, a nyertes pályázat 350 ezer 500 eurót, a második helyezett 13 ezer 300 eurót, a harmadik pedig 6 ezer 600 eurót zsebelhet be. A különdíj 3 ezer 300 euró. Arról, hogy melyik ötlet nyer, a Romániai Építészek Rendje szakembereiből álló zsűri dönt.

Hirdetés