A PNL a lehetetlent akarja

Jobboldali parlamenti többséget akar összekovácsolni. Az USR szerint nincs rá esély, hogy a többi párt felsorakozzon Cioloş mögé.
Hirdetés
 Továbbra is tárgyalnak a jobboldali pártokkal egy parlamenti többség létrehozása érdekében – közölte Raluca Turcan pénteken. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) ideiglenes elnöke hozzátette, a tárgyalásokba a Liberálisok és Demokraták Szövetségét (ALDE) is bevonták, de nem ajánlották fel Călin Popescu-Tăriceanunak a PNL elnöki tisztségét.
 
Sajtótájékoztatóján a PNL megbízott elnöke azt mondta, elkeseredve vette tudomásul Călin Popescu Tăriceanu durva visszautasítását azzal kapcsolatban, hogy jobboldali koalíciót és jobboldali kormányt hozzanak létre Romániában. Turcan hozzátette, a PNL továbbra is a jobboldali politikai erők tömörítésén fog dolgozni, hogy erős kormánya legyen az országnak, amely biztosítja az állampolgárok számára a fejlődést és a jólétet. 
 
Raluca Turcan megerősítette, hogy a Népi Mozgalom Párt (PMP) vezetőségével is tárgyalásokat folytattak egy jobboldali kormány megvalósítása érdekében. Arra a kérdésre, hogy a Központi Választási Iroda végleges adatai fényében lehetségesnek tartja-e egy jobboldali többség létrejöttét, Turcan azt felelte: 
 

„Igen, lehetséges.”

De kivel?

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, Nicuşor Dan pénteken azt nyilatkozta: informális megbeszéléseket folytatott Raluca Turcannal, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) ideiglenes elnökével egy esetleges jobboldali koalíció és kormány létrehozásáról, de az a megoldás, amelyet pártja megfelelőnek tartana – éspedig egy technokrata kormányfő kinevezése, akit a PSD-n kívül a legtöbb párt támogat – nem felel meg a jelen realitásának. 
 
„Megmaradunk a választási kampányban hangoztatott álláspontunknál, éspedig, hogy Románia számára a legjobb megoldást egy technokrata miniszterelnök, Dacian Cioloş által vezetett kormány jelentené, akit olyan pártkoalíció támogatna, amelyben nincs benne a Szociáldemokrata Párt. Ez nagyon jó megoldás lenne. Sajnos azonban ez távol áll a megvalósíthatóságtól” – mondta Nicuşor Dan. 
 
Arra a kérdésre, hogy az USR támogatná-e a parlamentben a jobboldali pártokat, az USR elnöke kijelentette: az általa vezetett párt senkivel nem lép szövetségre. Terveik szerint szigorúan törvénytervezetenként fogják eldönteni, hogy éppen melyik párt javaslatát támogatják. „A jó tervezeteket megszavazzuk, amelyek nem jók, azokat nem szavazzuk meg. Igyekszünk majd saját kezdeményezésekkel jönni és azokhoz többséget találni” – mondta a Mentsétek meg Romániát Szövetség elnöke.

Hirdetés