Visszatér a börtönbe Sorin Apostu

Beismerte bűnösségét egy másik ügyben is Kolozsvár volt polgármestere, aki idén májusban szabadult feltételesen.
Hirdetés
Vádalkut kötött Sorin Apostu, Kolozsvár volt polgármestere, akit 2014-ben ítéltek négy és fél éves börtönbüntetésre, de idén májusban feltételesen már szabadlábra helyezték – írja a Ziua de Cluj helyi hírportál. Akkor amiatt ítélték el, hogy 127 ezer eurónyi kenőpénzt fogadott el a Brantner Veres közterületfenntartó cégtől, mert a városháza végül ezt a céget bízta meg az utcák takarításával.
 
A mostani ügy, amelyben Apostu elismerte a bűnösségét, a tett büntetőjogi besorolását és az érte kiszabható büntetést, még régebbi. Az ügyészek szerint 2007-ben, amikor még nem polgármester volt, csak a hivatal technikai osztályának igazgatója, jelentős összeget kért egy akkor nyíló hipermarkettől azért, hogy közbenjárjon a kolozsvári ellenőrző hatóságoknál „az üzlet incidensek nélküli működése érdekében”. 
 
Apostu 2007 szeptemberében havi 850 euró +áfa értékű összeget kért egy éven át a hipermarket képviselőjétől, aki most tanú az ügyben. Hogy az összeget tisztára mossák, Apostu azt kérte a hipermarket képviselőjétől, hogy erre az összegre szerződjön egy általa megjelölt céggel minőségbiztosítási szolgáltatások nyújtására. A hipermarket 2009 márciusáig ki is fizetett 16 ilyen számlát, összesen 51 442 lej értékben, amely 3,8-as átlagárfolyamon számolva 13 600 eurót tesz ki.
 
Az ügyet, amelyben Apostut befolyással való üzérkedéssel és pénzmosásra való felbujtással vádolják, a kolozsvári bíróságra továbbították. Az ügyészek két év börtönbüntetés kiszabását kérik, illetve azt, hogy Sorin Apostu utána még két évig ne indulhasson választásokon, és ne töltsön be állami hatalomgyakorlással járó pozíciót, de olyan állást vagy szakmát sem vállalhat, amely hasonló ahhoz, amelyben elkövette a bűncselekményeket.
 
Ezenkívül lefoglalták Sorin Apostu egyik ingatlanát is.

Hirdetés