Putyint azzal vádolják, hogy ő is manipulálta amerikai választásokat

Állítólag ő maga döntött arról, mit és hogyan szivárogtassanak ki.
Hirdetés

Személyesen Vlagyimir Putyin orosz elnöknek is köze volt az amerikai választásokat megelőző orosz hackertámadásokhoz – jelentette helyi idő szerint szerdán az amerikai NBC hírtelevízió névtelen hírszerzési forrásokra hivatkozva.

A hírcsatornának két forrás is megerősítette, hogy friss hírszerzési információk szerint Putyin személyesen döntött arról, hogyan szivárogtassák ki vagy használják fel az amerikai Demokrata Párt szervereinek feltörésével megszerzett információkat. Az információ állítólag diplomáciai forrásokból és az Egyesült Államokkal szövetséges országok kémei által megszerzett adatokból származik.

Egy magas rangú hírszerzési tisztviselőt idézve az NBC azt írja: Putyin szándéka összetett volt; elégtételt akart venni Clintonon, amiért az akkori külügyminiszter élesen bírálta a 2011-es oroszországi választásokat, közben az amerikai politikai rendszer korruptságára is rá akart világítani, miközben megosztja Washington szövetségeseit azáltal, hogy azt a látszatot kelti, hogy az Egyesült Államok már nem képes globális vezető hatalom lenni.

A héten szivárgott ki az az információ is, hogy a CIA úgy véli: a hackertámadással Moszkva nem csupán a demokráciába és a választási rendszerbe vetett közbizalmat akarta aláásni, hanem Hillary Clinton esélyeit rontva akarta elősegíteni, hogy Donald Trump győzzön az elnökválasztáson. Most a hírszerzés azt állítja: „nagy bizalommal” megállapítható, hogy maga Vlagyimir Putyin is érintett.

Egy korábbi CIA-tiszt azt mondta azt NBC-nek, hogy lehet, hogy Barack Obama még távozása előtt reagálhat a hírre, mert nem teheti meg, hogy szörnyülködjön a történteken, de közben ne tegyen semmit.
 

Hirdetés