Kemény ellenzékiségre készül az USR

Ez nem újdonág, a kampányban is a PSD-vel estek egymásnak, és a választást megnyerő PSD is kizárta, hogy bármilyen szövetséget kössön az USR-vel.
Hirdetés
Az állampolgárok érdekét felvállaló ellenzékiségre készül az elsőre közel kilenc százalékkal parlamentbe jutó Mentsétek Meg Romániát Szövetség – jelentette be hétfőn az alakulat elnöke, Nicușor Dan, aki Cristian Ghineával tartott közös sajtótájékoztatót.
 
Dan úgy véli, a Szociáldemokrata Párt közel 46 százalékos szavazatarányával azt fogja tenni, amit Bukarestben is, miután elnyerte a főpolgármesteri tisztséget: önkényes döntésekre és a jogállam támadására fogja felhasználni, ami hatósági túlkapásokhoz fog vezetni az állampolgárokkal szemben. A PSD ilyennek jósolt döntéseivel szemben az USR a nyilvánosságot és az igazságszolgáltatást tudja bevetni, mondta Dan.
 
Hajlandók tárgyalni bármilyen elképzelésről, ha az az állampolgárok javát szolgálja, de kérlelhetetlenek lesznek minden visszaéléssel és korrupciós tettel szemben – hangsúlyozta a pártelnök.
 
Az USR ajtaja nyitva áll Dacian Cioloș jelenlegi miniszterelnök előtt is, ha a pártpolitizálás útját választaná – válaszolta Dan újságírói kérdésre, és ebben az esetben fontos szereplője lesz az alakulatnak, amely hamarosan kongresszust is szervez, ahogy az Ítélőtábla jóváhagyja a bukaresti szervezet, az USB és az USR összeolvadását.
 
Bukarestből egyébként Nicușor Dan és Cristian Ghinea, a jelenlegi szakértői kormány volt minisztere is bejutott a képviselőházba, rajtuk kívül az USR-nek még legalább öt képviselőjelöltje. A szenátusba a töredékszavazatok visszaosztása előtt három jelöltjük jut be biztosan. Kolozs megyéből Emil Ungureanu egyetemi oktató, egészségügy terén aktív civil jut be a képviselőházba az új párt színeiben, illetve Mihai Goțiu újságíró, aktivista a szenátusba.
 
Szeben, Temes,Brassó, Prahova és Iași megyéből is bejut a párt egy-egy jelöltje a parlament alsó-, illetve felsőházába.

Hirdetés