Robbantások Isztambulban, közel 30 halott

Két robbanás történt szombaton este Isztambulban.
Hirdetés

Csaknem kétszáz áldozata van két szombat esti isztambuli robbantásnak: 29-en meghaltak, 166-an pedig megsebesültek – közölte a török belügyminisztérium vasárnap hajnalban. Suleyman Soylu belügyminiszter tájékoztatása szerint a 29 halálos áldozat közül 27 rendőr, kettő pedig polgári személy. Bejelentette egyúttal, hogy tíz embert őrizetbe vettek az első robbantással összefüggésben.

A robbantások a Besiktas labdarúgó klub stadionja közelében történtek. Az elsőt robbanószerekkel megrakott gépkocsi levegőbe röpítésével hajtották végre távirányítással készenléti rendőrök autóbusza mellett a stadion egyik kapujánál. A második detonáció 45 másodperccel követte az elsőt egy közeli parkban, nagy valószínűséggel öngyilkos merénylő műve volt.

A török biztonsági erők a két detonációt követően felrobbantottak egy gyanúsnak ítélt csomagot, amelyre ugyancsak a Besiktas labdarúgó klub stadionja közelében találtak.

A török kormány szombat éjjel átmeneti és részleges hírzárlatot rendelt el a robbantásokról a közrend érdekére és nemzetbiztonsági megfontolásra hivatkozva. A kormány rendelkezése arra kérte a sajtót, hogy tartózkodjon minden olyan részlet közlésétől, amely „pánikot kelthet a lakosságban, és amely terrorista szervezetek céljait szolgálhatja”.

Feltehetően emiatt az első hivatalos török hírek csupán húsz sebesültről szóltak. A török elnök szombaton éjfél előtt azután közölte, hogy halálos áldozatok is vannak. Recep Tayyip Erdogan még akkor sem fedett fel számokat, közleményében úgy fogalmazott csupán, hogy „néhányan meghaltak, mások pedig megsebesültek”, és hogy a támadás rendőrök és civilek ellen egyaránt irányult azzal a céllal, hogy a lehető legtöbben veszítsék életüket.

Hirdetés

A robbantások ugyanakkor jó egy órával az esti mérkőzés befejezése után történtek, és a közönség már távozott mind a stadionból, mind annak környékéről. A merényletek elkövetőjeként egyelőre semmilyen szervezet nem jelentkezett.

A törökországi nagyvárosok közül Isztambult és Ankarát már többször rázták meg hasonló merényletek az idén. Isztambulban legutóbb október 6-án a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) egyik lázadója robbantott fel távirányítóval egy motorkerékpárra erősített pokolgépet. Akkor 10 ember megsérült. A legvéresebb támadást június 28-án az Atatürk nemzetközi repülőtéren az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet három öngyilkos merénylője követte el. 45 embert küldtek magukkal a halálba.
 

Hirdetés