Izgalmasnak ígérkezik a vasárnapi választás

Csak két párt parlamentbe jutása tűnik biztosnak.
Hirdetés

Csak két párt – a győzelemre legesélyesebb Szociáldemokrata Párt (PSD) és a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) – lehet biztos abban, hogy a hét végi választásokon parlamenti mandátumot szerez a csütörtökön közzétett utolsó felmérés adatai szerint.

Az IRES közvélemény-kutató intézet felmérése szerint rajtuk kívül további három román párt és az RMDSZ haladja meg az ötszázalékos parlamenti küszöböt a kutatás háromszázalékos hibahatáránál kisebb mértékben

A Digi 24 hírtelevízióban ismertetett adatok szerint a megkérdezettek 44 százaléka a PSD-re, 23 százaléka a PNL-re készül szavazni. Az idén alakult, jobboldali beállítottságú – korábban 10 százalék fölött is mért – Mentsétek meg Romániát Szövetségre (USR) a válaszadók 7 százaléka, a PSD szabadelvű szövetségesére, a Calin Popescu Tăriceanu vezette ALDE-ra a felmérés résztvevőinek 6 százaléka voksolna.

Ugyancsak 6 százalékra taksálják a Traian Băsescu volt államfő Népi Mozgalom Pártját (PMP), a Bogdan Diaconu-féle soviniszta Egységes Románia Szövetség (PRU) pedig alulról súrolja a választási küszöböt 4 százalékkal.

Az RMDSZ-t – amelynek listáin a Magyar Polgári Párt (MPP) néhány jelöltje is helyet kapott – öt százalékos eredményre valószínűsítik.

Az IRES által megkérdezett választók 42 százalékra biztosra ígérte részvételét a vasárnapi választásokon, további 28 százaléka valószínűnek tartja, hogy elmegy szavazni. Az adatokat a műsorban kommentáló Dan Jurcan szociológus, az intézet igazgatója szerint ennek alapján 42-45 százalékos részvételre számít.

Hirdetés

A voksolni szándékozó választók 70 százaléka azt állította, hogy a már a választási kampány előtt eldöntötte kire voksol, az ingadozók fele a kampány során, másik fele pedig a szavazás napján dönt – állította a szakember.

A közvélemény-kutatás december 6-7-én készült egy 1100 választópolgárból álló reprezentatív minta alapján.

Bár a kampánycsend csak szombat reggel 7 órakor kezdődik, közvélemény-kutatásokat a voksolás előtti utolsó 48 órában már nem ismertethetnek a rádiók és televíziók. A parlamenti választást vasárnap 7 és 21 óra között rendezik Romániában és az ország külképviseletein.
 

Hirdetés