Bukarest visszavágott Semjénnek

Reagált a román külügy arra, hogy Budapest az erdélyi magyarok jogait csorbító Romániát tette felelőssé a kétoldalú viszony megromlása miatt.
Hirdetés

Magyarországra mutogat a román külügy azt követően, hogy Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős magyar miniszterelnök-helyettes és Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke is Bukarestet tette felelőssé a magyar-román megromlása miatt a hét elején.

Ionuţ Vâlcu, a román külügyminisztérium szóvivője egy szerdai sajtótájékoztatón úgy vélekedett, a budapesti hivatalosságok nyilatkozatai, amelyek értelmében a Románia és Magyarország közötti diplomáciai kapcsolatok 2012 óta romlottak meg, nincsenek összhangban a Románia által is védett európai értékek szellemiségével.

A szóvivő azt is közölte, hogy a román külügyi tárca az erre vonatkozó álláspontot a magyar félnek is eljuttatta.

„Álláspontunkat egyértelműen jeleztük diplomáciai forrásokon, így Magyarország bukaresti nagykövetén keresztül, de  Lazăr Comănescu külügyminiszter is jelezte magyar kollégájának a NATO-külügyminiszterek tanácskozásán” – közölte a szóvivő.

Vâlcu emlékeztetett: Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter nemrég úgy nyilatkozott, Románia stratégiai partnernek számít Magyarország számára. „Reméljük, a kijelentésben foglaltak a konkrétumok és a tettek szintjén is megvalósulnak. Folyamatosan a 21. század irányába kell előre néznünk, a 21. század értékeinek szellemében” – tette hozzá a szóvivő. Arra a kérdésre, hogy bekérette-e a román külügy a bukaresti magyar nagykövetet, közölte: az üzenetet a bejáratott diplomáciai csatornákon keresztül továbbították, közvetlenül a nagykövetnek.

Hirdetés

A szóvivő szerint „Románia továbbra is elkötelezett a Magyarországgal fennálló stratégiai partnerség építése mellett.”

Mint arról beszámoltunk, Semjén Zsolt hétfőn Budapesten arról beszélt: Magyarországnak nemzeti érdeke a Romániával való minél szorosabb együttműködés és minél jobb viszony. A mi kezünk mindig ki volt nyújtva, most is ki van, nem rajtunk múlt, hogy idáig jutottak a kétoldalú kapcsolatok – fogalmazott.

Értékelése szerint nem hogy előre léptek volna, hanem folyamatos támadásnak van kitéve az erdélyi magyarság, s olyan dolgok történnek, amit korábban elképzelni sem tudtak. Igazságszolgáltatásnak álcázott, kifejezetten magyarellenes lépések történnek és a magyarság legfontosabb vezetőit érik támadások.

Hirdetés