3 millió eurót kér az Oprea miatt elhunyt motoros rendőr családja

A DNA lefoglalta a volt miniszterelnök-helyettes vagyonának egy részét, azt is, amit időközben gyermekei nevére iratott át.
Hirdetés

Gyanúsítottként idézték be szerdán az Országos Korrupcióellenes Ügyészségre (DNA) annak a cégnek a tulajdonosát, amely a Bogdan Gigină motoros rendőr halálos balesetéhez vezető gödröt ásta, javítási munkálatok keretében. DNA ügyészei szerint a munkálatok helyszíne nem volt ellátva megfelelő jelzésekkel, illetve hiányoztak az előjelzések.

A jelzésekkel a cégtulajdonos szerint minden rendben volt. Lehetetlen lett volna figyelmeztető előjelzéseket elhelyezni 200 méterrel a munkálatok helyszíne előtt — ahogy ezt felróják neki—, mert zavarták volna a közelben levő útkereszteződés forgalmát. Szerinte a fiatal rendőr a hibás a balesetért.

Gabriel Oprea  volt miniszterelnök-helyettest is szerdán rendelte be a DNA, hogy értesítse: vagyonának egy részét zárolják. Oprea már tudhatta, hogy erre sor kerülhet, hiszen vagyonát időközben átiratta a fia és a lánya nevére, akiket emiatt szintén behivatott az ügyészség.

A bűnvádi eljárás azt követően kezdődhetetett el, miután Klaus Iohannis elnök jóváhagyását adta. A vád Gabiel Oprea ellen gondatlanságból elkövetett emberölés és hivatali visszaélés (jogtalanul igénybe vett rendőri felvezetés miatt). A gázvezetékeken munkálatokat végző cég, illetve munkacsoport vezetője elleni vád szintén gondatlanságból elkövetett emberölés.

Hirdetés

A DNA megállapította: Bogdan Gigină halálának oka a rendőri konvojban való szerepe, a sebesség, illetve a nem megfelelően kivilágított gödör.

A Mediafax értesülése szerint Bogdan Gigină családja három millió euró kártérítést kér.  

Hirdetés