Temesvár: akadályozzák a forradalom emlékmúzeumának létrehozását

Épület is lenne, de a benne székelő katonai egyesületek nem fogadják el a helyette felkínált ingatlant.
Hirdetés

Meghiúsulhat Temesváron az 198-es forradalom emlékmúzeumának létrehozása egyes katonai egyesületek húzódozása és a politikai vita miatt – írja a Nyugati Jelen.

A művelődési minisztérium 3 millió eurós támogatást ígért a temesváriaknak a forradalom múzeuma létrehozására. Megfelelő épület is került erre a célra, az egykori Katonai Parancsnokság épülete, amelyet a védelmi minisztérium átadott a Temes Megyei Tanácsnak, azzal a feltétellel, hogy bocsássanak a rendelkezésükre más helyszíneket az épületben működő katonai egyesületek számára. A temesvári önkormányzat felajánlott néhány ingatlanrészt a védelmi tárcának, és felvállalta volna a múzeum megvalósítását, de a katonai szervezetek elutasították a számukra felajánlott ingatlanokat.

Nicolae Robu polgármester meg van róla győződve, hogy a szocialisták „fúrták meg” a temesvári Forradalom Emlékmúzeuma létrehozását, mert nem tudják megtagadni gyökereiket, és a múzeum ébren tartaná az antikommunista szellemiséget. Sorin Grindeanu megyei elnök viszont elutasítja, hogy a liberálisok a temesvári forradalomból politikai tőkét kovácsoljanak. Ha december közepéig nem oldódik meg a katonai egyesületek rendelkezésére bocsátott, összesen 1600 négyzetméternyi területű ingatlanok kérdése, a múzeum létrehozásának terve kútba esik.

Hirdetés