Semjén: sorsdöntőek a hétvégi választások

A magyar kormány képviselői szavazásra buzdítják a magyarokat a hétvégi romániai parlamenti választáson.
Hirdetés

Sordöntő a december 11-i romániai választás az erdélyi magyarság szempontjából – emelte ki Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős magyar miniszterelnök-helyettes és Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke a testület ülése utáni tegnapi budapesti sajtótájékoztatón. A bizottság ülésén Benkő Erika, az RMDSZ háromszéki képviselőlistájának vezetője tartott tájékoztatót az erdélyi magyarság helyzetéről.

Semjén Zsolt úgy fogalmazott: döntő jelentőségű, hogy az RMDSZ együttműködve a Magyar Polgári Párttal, átlépje az öt százalékos küszöböt, és ott legyen a bukaresti parlamentben. Ha egyszer nem jutnak be, akkor más sem kerül be helyettük és az erdélyi magyar értelmiség ideológiai alapon betagozódik a román pártstruktúrába. Ez a magyar képviselet végét jelentené – hangsúlyozta.

Kitért arra is: ha nem, vagy nem kellő súllyal lesz jelen az RMDSZ a román parlamentben, akkor

megcsinálják az új régiós felosztást és a Székelyföldet beolvasztják egy román tömbbe, ahol kisebbségben lesznek.

Minden magyarnak erkölcsi és nemzeti kötelessége az egyetlen magyar pártszövetségre voksolni – hangsúlyozta

Azt kérte, minden erdélyi magyar és Magyarországon, érvényes román okmányokkal bíró polgár, menjen el választani, és adja le a szavazatát a magyar listára. Néhány szavazaton is múlhat, megvan-e az öt százalék – hangsúlyozta Semjén Zsolt.

Megjegyezte: Magyarországnak nemzeti érdeke a Romániával való minél szorosabb együttműködés és minél jobb viszony. A mi kezünk mindig ki volt nyújtva, most is ki van, nem rajtunk múlt, hogy idáig jutottak a kétoldalú kapcsolatok – fogalmazott.

Értékelése szerint nem hogy előre léptek volna, hanem folyamatos támadásnak van kitéve az erdélyi magyarság, s olyan dolgok történnek, amit korábban elképzelni sem tudtak. Igazságszolgáltatásnak álcázott, kifejezetten magyarellenes lépések történnek és a magyarság legfontosabb vezetőit érik támadások.

Kitért arra is, hogy

a visszaszerzett egyházi ingatlanokat a Ceauşescu-időket idéző módon próbálják visszaállamosítani, s kriminalizálják a magyar vezetőket,

hogy ne vállaljanak politikai szerepet.

Hirdetés

A miniszterelnök-helyettes kérdésre azt mondta, a megromlott viszonyban a magyar diplomáciának nincs felelőssége, ha kritika illeti, csak abból a szempontból, hogy „nem vágtak előbb az asztalra”. Világosan meg kell mondani, a románok átlépték a határt, amit még a magyarság el tudna viselni.

Németh Zsolt azt mondta: a magyar-román viszony rendkívül kedvezőtlenül alakult az elmúlt időszakban. Úgy látta: december 11-e esély a viszony javítására, és nagyon fontos, hogy minél nagyobb arányban éljen ezzel az eséllyel minden érintett.

Az RMDSZ számára is esély a voksolás, hiszen a párt a romániai magyarság parlamenti képviselettel rendelkező pártja. Minél erősebb képviselettel bír a romániai magyarság, annál nagyobb az esélye, hogy sikerül megváltoztatni a magyar-román viszonyt.

Ehhez nélkülözhetetlen, hogy a magyarok minél nagyobb számban menjenek el és adják le szavazatukat a magyar listára. Ehhez az elkövetkező néhány napban nagyon a mozgósítás, s erre kért mindenkit. A voksolás tétjéről szólva kiemelte: az erdélyi magyarság egyértelműben megfogalmazta, hogy az autonómia stratégiai cél. Ennek megvalósítása nem lehetséges, ha nincs jó magyar-román viszony – mutatott rá.

Benkő Erika Kovászna megyei tanácsos arról beszélt, hogy tájékoztatta a bizottság tagjait, 2007 óta egyáltalán nem javult helyzet, az erdélyi magyarság jogaiban egyfajta visszarendeződés tapasztalható.
Nagyon fontos, hogy az erdélyi magyarságnak erős képviselete legyen a román parlamentben – hangsúlyozta. Kitért arra: két év múlva lesz 100 éve annak, hogy Erdélyt Romániához csatolták.

Nagyon fontos megakadályozni azon törekvéseket, amiket ezen centenárium kapcsán a magyar közösség ellen hoznának. Kihívásként tekintenek a tervezett közigazgatási átszervezés elé is – jelezte.

A jelenlegi terv az, hogy megarégióba tagolják be a székelyföldi magyarságot. Ebben 23-25 százalékos kisebbségben lennének, ezzel a veszéllyel szembe kell nézni – rögzítette az RMDSZ háromszéki képviselőlistájának vezetője.

Hirdetés