Romániában „ünnepelheti” a gyulafehérvári nagygyűlés centenáriumát Ferenc pápa

A bukaresti diplomácia keményen lobbizik a Vatikánban. Állítólag nem sikertelenül.
Hirdetés

A román diplomácia intenzív és sikeresnek tűnő tárgyalásokat folytat a Vatikánnal Ferenc pápa meghívásáról az 1918-as gyulafehérvári román nagygyűlés századik évfordulójára – értesült több egymástól független – magyar és román – forrásból a Magyar Nemzet. A katolikus egyházfő látogatása jelenleg szinte biztosnak tűnik, egy magyar forrás szerint még a végleges időpont a kérdés, elképzelhető, hogy az út végül 2019 elejére csúszik majd.

A magyar külügyminisztériumhoz eljutott információk szerint ugyanakkor Ferenc pápa útját szándékosan úgy szerveznék meg, hogy magyar (katolikus) kegyhelyeket ne keressen fel a szentatya. Ezt magyar részről a források szerint egyértelműen magyarellenes gesztusként értékelik. Egy minisztériumi informátor elmondta: a magyar diplomácia még némi ellen-lobbival is megpróbálkozott, a siker esélye nélkül.

„A pozícióink jelenleg kifejezetten gyengék a Vatikánban. Ferenc pápa nem csak azt nem felejti el, hogy a magyar kormánynak mi az álláspontja menekültügyben, de a magyar katolikus vezetés is a konzervatív, így a pápával inkább szemben álló táborhoz tartozik, nyilván ez sem jön jól egy ilyen helyzetben” – mondta az ügy részleteire rálátó forrás. Ezt a helyzetet még a nemrég létrehozott „keresztényüldözések elleni államtitkárság” sem kompenzálja egyelőre.

A lap úgy tudja, a magyar fél ellenérzéseit nem elsősorban az táplálja, hogy Ferenc pápa úgy keresi fel Romániát, hogy kihagyja Magyarországot: mivel a vatikáni helyzettel a magyar kormányban is tisztában vannak, eleve nem tápláltak illúziókat egy esetleges itteni látogatást illetően. Sőt, a lap információi szerint nemrég egy KDNP-s vezető egy nem nyilvános beszélgetésen még azzal is „tréfálkozott”, hogy „egy ilyen pápát” (itt Ferenc melegekkel, menekültekkel, abortusszal kapcsolatos nézeteire célzott) nem is nagyon szívesen hívnának meg.

Hirdetés