Az alkotmánybíróság nem tud mit kezdeni a melegházassággal

Ezért az Európai Unió Bíróságához fordulnak segítségért.
Hirdetés

Ismét elhalasztotta a döntést az alkotmánybíróság az azonos neműek külföldön kötött házasságának romániai elismertetésével kapcsolatos ügyben. A testület úgy határozott, hogy az Európai Uniós Bíróságához fordulnak és kikérik az álláspontját – jelentette be Valer Dorneanu, az alkotmánybíróság elnöke a keddi ülés után.

Az alkotmánybíróság azt kérdezi az Európai Uniós Bíróságától, hogy a „házastárs” kifejezés alkalmazható-e azonos nemű európai polgárok esetében is és ha igen, egy tagállamnak biztosítania kell-e saját területén három hónapnál hosszabb tartózkodási engedélyt egy európai polgár azonos nemű házastársának.

Az ügyet egy román és egy amerikai állampolgárból álló azonos nemű pár, Relu Adrian Coman és Robert Clabourn Hamilton, valamint az ACCEPT Egyesület vitte az alkotmánybíróság elé és kérte, hogy a tesület vizsgálja meg: alaptörvénybe ütközik-e a polgári törvénykönyv azon jogszabálya, amely tiltja az azonos nemű párok külföldön kötött házasságának elismerését.

Relu Adrian Coman azt sérelmezi, hogy amiatt, hogy a román állam nem ismeri el Robert Clabourn Hamiltonnal 2010-ben Belgiumban kötött házasságát, házastársát megfosztják romániai tartózkodási jogától.

Hirdetés

Az alkotmánybíróságnak konkrétan arról kell döntenie, hogy alkotmányos-e a polgári törvénykönyv 277. cikkelye 2. és 4. bekezdése, amely megtiltja a meleg párok külföldön kötött házasságának romániai elismerését, sőt a külföldön bejegyzett élettársi kapcsolat elismerését is függetlenül attól, hogy ez azonos vagy különneműek közt köttetett meg.

Az alkotmánybíróság most a pár ügyvédje kérésére fordult az Európai Unió Bíróságához.

Hirdetés