A DNA gyorsan dolgozik: el is készült a vádirat Vasile Blaga ellen

Mocskos pártfinanszírozási ügybe bukott bele a PNL volt társelnöke.
Hirdetés

Napra pontosan két hónappal hatósági felügyelet alá helyezése után megtörtént a vádemelés Vasile Blaga ellen, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) befolyással való visszaélés vádjával állítja bíróság elé a Nemzeti Liberális Párt (PNL) egykori társelnökét.

Blagát szeptember 28-án helyezték hatósági felügyelet alá, miután a DNA közölte vele, hogy gyanúsított lett egy pártfinanszírozási ügyben.

Az ügyészek azzal vádolják a politikust, hogy 2009 és 2012 között, az akkor kormányon levő PDL főtitkáraként több ízben is 10-25 százalékos részesedést kért és kapott a pártnak egy üzletembertől, cserébe pedig előnyös állami megrendelésekhez juttatta az üzletember cégét. A vádirat szerint Blaga befolyásával visszaélve olyan személyt juttatott döntéshozó pozícióba egy állami társaság élén, aki aztán meghamisította közbeszerzési eljárások eredményét és az „adakozó” céget hozta ki nyertesnek.

Blagáék így összesen mintegy 700 ezer eurót gyűjtöttek a PDL-nek. Az ügyben eljárás indult Gheorghe Ştefan, a PDL akkori alelnöke, valamint Horaţiu Bruno Berdilă üzletember ellen is, az ő ügyüket külön vizsgálja a DNA.

Vasile Blaga két hónappal ezelőtt azt nyilatkozta a médiának, hogy be fogja bizonyítani ártatlanságát.

Hirdetés