Emberiesség elleni bűncselekmény miatt jelentették fel a Kovászna megyei prefektúrát

A feljelentő Kulcsár-Terza József, az MPP politikusa.
Hirdetés

Büntetőjogi feljelentést tett a Kovásna megyei prefektúra ellen Kulcsár-Terza József. A Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke, az elmúlt évek számos történésének alapján, emberiesség elleni bűntettel vádolja a kormányhivatalt.

Kulcsár-Terza József meglátása szerint nem a prefektus, hanem a prefektúra intézménye az elmúlt néhány évben számos pert indított a háromszéki magyar közösség ellen, amelyben kétségbe vonta puszta létét, korlátozni próbálta nyelve és szimbólumai használatában, himnuszának éneklésében. Ezek mind alapvető emberi jogok – mondja Kulcsár-Terza.

„Minthogy a prefektúra nem Kulcsár-Terza, nem az MPP, hanem a háromszéki magyarság emberi jogait korlátozza, ezért feljelentettem az intézményt a legfelsőbb ügyészségen” – jelentette be csütörtökönn az RMDSZ képviselőházi listáján szereplő pártelnök.

Kulcsár szerint a prefektúra eljárása kimeríti az emberiesség elleni bűntett fogalmát úgy, ahogy az írva van a Büntetőtörvénykönyv 439-es cikkelye („Népirtás és emberiesség elleni bűncselekmények”) 1. bekezdésének („Emberiesség elleni bűntettnek minősül egy civil népcsoport ellen szisztematikus vagy általános támadásban elkövetett tettek egyike:”) j. pontjában („egy népcsoport emberi jogaiban való korlátozása politikai, faji, nemzeti, nemzetiségi, vallási, szexuális vagy más okokból). A kiszabható büntetés életfogytiglani, vagy 15-től 25 év börtön.
 

Hirdetés