Az idegenek már Kolozsváron vannak

Egy partra sodort idegennel és az ördög számára családias Fausttal kezdődött az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál.
Hirdetés
A jegyeladó honlapon teltházas, valójában félházas stúdióelőadással indult csütörtökön a Kolozsvári Állami Magyar Színház által szervezett 5. Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál. A Stúdióteremben azoknak az ír, Brokentalkers néven futó alkotóknak a menekültes darabját játszották, akik négy éve már jártak Kolozsváron az ír katolikus intézményekben nevelkedett nők és férfiak traumáit feldolgozó előadásukkal, a Blue Boy-jal, akkor a Temps d’images fesztiválon.
 
Színházi nyelven, de más nyelvjárásban szeretnének beszélni, és azért választották még egyetemista korukban a Brokentalkers nevet, mert így, Romlottbeszédűnek neveztek egy őshonos amerikai törzset azok a szomszéd törzsek, amelyek más nyelvjárásban beszéltek – magyarázta Gary Keegan a mai rövid közönségtalálkozón. 
 
Feidlim Cannon alkotótársával most először írtak és rendeztek fikciós darabot, bár eredetileg a This Beach-et is dokumentarista előadásnak szánták. Etikai megfontolásból arra jutottak, nem vehetik el a menekültek történeteit (müncheni és berlini menekültközpontokban beszélgettek szírekkel, afgánokkal, pakisztániakkal – az egyik táborban menekülttársulat is működik), ahogy az egyik szereplőjük és sok nyugati művész, aki szerintük bevásárolni jár a táborokba szomorú sztorikból.
 
Feidlim Cannon, Gery Keegan és Tompa Gábor
 
Feidlim Cannon, Gary Keegan és Tompa Gábor | Fotó: Szabó Tünde
 
Inkább megírták a saját történetüket Erről a partról, ahol a magát röhejesen konzerválni próbáló európai család válogatott módon megaláz és majdnem megöl egy idegen fiút, aki épp ott sodródott partra. A feltűnően művelt és jól nevelt idegen végül megszökik, a parodisztikusra sablonosított  családot végül elnyeli a tenger – Keegan szerint az emberiség egyébként is el fogja pusztítani önmagát. 
 
De addig ők legalább jól beszólnak az ír idegengyülölőknek – derült ki a darab háttérmotivációja: nagyon felháborította őket, hogy a masszív kivándorlásokat megélt ír társadalomban országos vita kerekedett abból, hogy befogadjanak-e 200, felnőtt kísérő nélkül érkezett szír gyereket.
 
A könnyen befogadhatónak szánt, de valójában sehova se vezető tézisdarab után ünnepélyesebben is elkezdődött a fesztivál az idén elhunyt szlovén rendező, Tomaž Pandur Faust-adaptációjával. Lehet, hogy Goethe valamikor tézisdarabnak szánta a Faustjait, Pandur viszont olyan előadást rendezett a nehéz, sűrű szövegből, amely egyszerre vonta bele a nézőt nyers színházi élménybe, és kényszerítette folyamatos gondolkodásra.
 
Hangulati ízelítő a ljubljanai Szlovén Nemzeti Drámai Színház és a 63. Ljubljanai Fesztivál közreműködésében elkészült Faustból. Az Interferenciákon minden darab eredeti nyelven látható magyar, román és angol nyelvű feliratozással.
 
A rendező vallomása szerint az előadásban „egy embert követünk nyomon, ég és föld között, aki megpróbálja megtalálni az igazságot és létezésének értelmét. És pontosan ez a színház célja – az emberi lét legsorsdöntőbb ügyeiről beszélni, ezekre rákérdezni. Goethe ki merte jelenteni, hogy a jó és a rossz küzdelme az emberiség hajtómotorja, és a jövőbe vetett tántoríthatatlan hitet biztosítja.”
 
Az előadásban nemcsak a jó és a rossz küzdött: az ünnepélyesség a legváratlanabb pillanatokban csapott át ironikus poénokba. A jó és a rossz sem különült el feltétlenül, Pandur rendezésében például Mefisztónak egész kis családja van. Egyrész azért, mert a gonoszság sosem csak úgy a semmiből jön, mondta az ördög feleségét alakító Livia Pandur, a rendező testvére, másrészt a család az egyik legnagyobb csábítás Faust számára. Aki persze elcsábul, de végig idegen marad.
 
A Faust című szlovén előadás Mefisztója, Mefisztó felesége és Faust
 
A Mefisztót alakító Branko Šturbej, Livia Pandur és a Faustot alakító Igor Samobor
 
Az Interferenciák idei központi témája, az idegenség a paradicsomból való kiűzetés óta foglalkoztatja az emberiséget – mondta Tompa Gábor, a fesztivál igazgatója a megnyitón. A téma egyáltalán nem korlátozó jellegű, bárhol lehetünk idegenek: a Földön, egy másik országban, egy ismeretlen városban, saját családunkban vagy akár saját bőrünkben is idegennek érezhetjük magunkat. 
 
A fesztivál tíz napján látható előadások az egyéni és csoportos identitás kérdését is felvetik, amely Kelet-Európa számára különösen aktuális – jegyezte meg az igazgató, aki szerint az idegenség a színházi élménynek köszönhetően az otthonosság érzését is keltheti. Ezt az élményt ezen a hétvégén itt kereshetjük:
 

Péntek, november 25.

22.00 Ernelláék Farkaséknál
r.: Hajdu Szabolcs, Látókép Ensemble (Magyarország)
1h 40’ szünet nélkül, Tranzit Ház
 
19.00 G. E. Lessing: Bölcs Náthán 
r.: Armin Petras, Schauspiel Stuttgart (Németország) –  Radu Stanca Nemzeti Színház (Románia)
2h 30’ egy szünettel, Nagyszínpad
 

Szombat, november 26. 

10.00 TIFF Ház
Beszélgetés a Bölcs Náthán és az Ernelláék Farkaséknál című előadások alkotóival
 
13.00 TRANZIT Ház
Filmvetítés: Ernelláék Farkaséknál, 2016
r.: Hajdu Szabolcs (1h 20’)
 
16.00, 22.00 Az éjszaka szívében – Lear-epizód
Írta és rendezte: Gavriil Pinte, Mária Királyné Színház (Románia)
1h 30’ szünet nélkül, Remarul – 16 februarie gyárcsarnok
 
19.00 Jób
Joseph Roth regénye nyomán
r.: Lisa Nielebock, Schauspielhaus Bochum (Németország)
1h 40’ szünet nélkül, Nagyszínpad
 
20.30 Koncert:
Mr. Joy, a Celebration of Paul Bley – Lucian Ban, solo piano 
Erdélyi Néprajzi Múzeum, Reduta terem
 
23.00 TRANZIT Ház
Koncert: Suburbia 11
 

Vasárnap, november 27. 

10.00 TIFF Ház
Beszélgetés a Jób és Az éjszaka szívében – Lear-epizód című előadások alkotóival
 
12.30 TIFF Ház
Beszélgetés: Az idegen és az idegenek –  ma
Moderátor: George Banu
 
15.30 Kiállításmegnyitó
Részegh Botond: Káprázat és kárhozat
Stúdió előcsarnoka
 
16.00, 22.00 MEDEA on media
Euripidész nyomán írta és rendezte: Kim Hyuntak
Theatre Group Seongbukdong Beedoolkee (Dél-Korea)
1h 10’ szünet nélkül, Stúdióterem
 
19.00 Samuel Beckett: A játszma vége
r.: Tompa Gábor, Marosvásárhelyi Nemzeti Színház – Tompa Miklós Társulat
1h 40’ szünet nélkül, Nagyszínpadi stúdió

 

A további program a fesztivál honlapján, illetve a FestivApp telefonos applikációban böngészhető.

Hirdetés