Úgy száguld a román gazdaság, hogy alig érjük utól

A költségvetést idén másodszor kiegészítő kormány szerint jóval nagyobb mértékben növekszik, mint azt korábban becsülték.
Hirdetés

A kormány 4,8 százalékos gazdasági növekedésre számít az idén a korábbi 4,2 százalék helyett – derült ki a szerdán elfogadott költségvetés-kiigazításból.

A bukaresti kabinet most fogadta el az idei második költségvetési-kiigazítást. E szerint változatlanul 2,95 százalékos lesz GDP-arányosan az államháztartási hiány. A korábbi várakozásokhoz képest csökkenni fog a munkanélküliek száma, 429 ezret várnak a korábban becsült 450 ezer helyett.

A kiigazítás nyomán az egészségügy kapta a legtöbb pénzt. A kormány által végzett újraosztások lehetővé teszik az elmaradt szociális juttatások kifizetését. Jelentősebb összeget kapott a mezőgazdasági minisztérium az európai uniós területalapú támogatások kifizetésére, és nagyobb összeget kaptak a helyi önkormányzatok is.

A Költségvetési Tanács arra figyelmeztetett, hogy az állami alkalmazottak bérére költhető, korábban megállapított felső határösszeget várhatóan túllépik a most jóváhagyott kiigazítás nyomán. Ugyanakkor megállapította, hogy a közberuházások alacsony szintje miatt az államháztartási hiány várhatóan nem haladja meg majd GDP-arányosan a 2,75 százalékot.

Hirdetés