Holland hadihajókat venne Románia

Legalábbis a licenc holland, a hajókat ugyanis Romániában gyártanák le.
Hirdetés

Négy új, Romániában legyártandó hadihajót akar beszerezni a védelmi minisztérium a holland Damen csoporttól a következő hét évben, ezekért 1,6 milliárd eurót fizetne – tudta meg a tárcától a Hotnews  hírportál.

A négy korvettet a holland cég galaci hajógyárában építenék, a részletekben fizetendő vételár a fegyverzetet, a legénység kiképzését és a román haditengerészet más hajóinak korszerűsítését is tartalmazza. A kormány ezen szándéka a közvitára bocsátott határozattervezet interneten való megjelenésével néhány napja került nyilvánosságra, a dokumentum azonban csak a program első négy évére (2017-2020) vonatkozik, ezért ebben még csak 800 millió eurós keretösszegről van szó – magyarázta a Hotnewsnak a védelmi tárca egy meg nem nevezett illetékese.

Az első többfeladatú korvettet a szerződéskötéstől számított két és fél év múltán vehetné át a román haditengerészet, ami „életbevágó érdeke Romániának a Fekete-tenger térségében tapasztalható jelenlegi biztonsági kihívások közepette” – idézte a portál a védelmi illetékest.

A tárca 13 korvett-projektet vizsgált meg, amelyek közül négy felelt meg a román haditengerészet műszaki elvárásainak. A Damen SIGMA osztályú, több mint száz méter hosszú, 14 méter széles, ötezer tengeri mérföldes autonómiájú, 120 tagú legénységgel működő, 76 milliméteres ágyúval, könnyű fegyverzettel, két-két rakétavetővel és torpedóval felszerelt, 10 tonnás helikopterek fogadására képes hadihajóinak kiválasztásánál fontos szempont volt az is, hogy ezáltal egy Romániában működő hajógyárat fejlesztenek, az építkezés pedig hazai beszállítóknak is munkát ad.

Románia idén a bruttó hazai termék 1,5 százalékát, jövő évtől kezdődően pedig – a NATO-tagsággal vállalt kötelezettségeinek megfelelően – már a GDP két százalékát fordítja védelmi kiadásokra. Tavaly Klaus Iohannis államfő kezdeményezésére a parlamenti pártok megállapodást kötöttek arról, hogy bármelyikük alakít kormányt, legalább tíz évig megtartja a legalább kétszázalékos GDP-arányos védelmi finanszírozási szintet.

Hirdetés