Így lett forradalmár egy ötéves gyerekből

Durva visszaéléseket követtek el a forradalmárok ügyeiért felelős államtitkárságon.
Hirdetés

Hihetetlen visszaélések zajlottak a forradalmárok ügyeiért felelős államtitkárságnál – derül ki a miniszterelnöki hivatal ellenőrző testületének jelentéséből.

A testület 2012 és 2016 között végzett ellenőrzéseket az államtitkárságon, és többek között azzal is szembesülnie kellett, hogy olyan személy is rendelkezett forradalmár-igazolvánnyal – valamint az azzal járó kedvezményekkel –, aki 1989-ben még csak öt éves volt.

Az is kiderült, hogy az államtitkárság által a forradalmárok nyilvántartására használt számítógépes adatbázis használhatatlan volt, mivel nem frissítették a szoftvert.

És a cifra dolgok nem értek véget: egy, a forradalom idején megsebesült, és ilyen minőségben nyilvántartott személyt az események után 15 évvel bekövetkezett halálát követően a forradalom mártírjává nyilvánítottak – pedig halálának semmi közse sem volt az akkori összecsapások során szerzett sérüléséhez.

Emellett már szinte természetszerű, hogy alapos a gyanú: egyes, forradalmárként nyilvántartott személyek dossziéit meghamisították.

Hirdetés

Az is kiderült, hogy csak a 2013-2014-es időszakban 15 ezerrel több ingyenes metróbérletet osztottak szét ahhoz képest, hogy valójában mennyit kellett volna. Ingyenes vasúti utazásokra 70 407 994 lejt utaltak ki, ami 1 096 880 utazásnak felel meg.

Mint megírtuk, a legfőbb ügyészség múlt héten kezdett el vizsgálódni az államtitkárságon, mivel a gyanú szerint akár több ezerre is rúghat azon álforradalmárok száma, akiket kenőpénz ellenében nyilvánítottak az 0989-es forradalom meghatározó szerepet játszó harcosává. A rendellenességek miatt Adrian Sanda államtitkárt előzetes letartóztatásba helyezték, a kormányfő pedig menesztette tisztségéből.

Hirdetés