A Schweighofert leleplező videókat ígérnek

Ott rakodnak a Rétyre induló rönkszállítók, ahol nincs is erdő. Itt nézhető az első VIDEÓ.
Hirdetés
Olyan fenyőrakományokat is elfogad és megvásárol a Holzindustrie Schweighofer, amelyeknél a rakodás helyét kötelezően megjelölő GPS-koordináták hamisak – derül ki az Environmental Investigation Agency (EIA) tegnap nyilvánosságra hozott videójából.
 
A Romániában már legalább két éve vizsgálódó, egyébként washingtoni és londoni székhelyű szervezet egész videósorozatot ígér arról, hogy a kizárólag fenyőt feldolgozó Schweighofer illegálisan kivágott fákat is megvásárol. 
 
A bevezető videó ezt arra alapozza, hogy az ügynökség által megvizsgált esetek majdnem felében a Schweighofer fűrészmalmaihoz fákat szállító kamionok fuvarlapján olyan GPS-koordináták jelölik a rakodás helyét, ahol nincs is erdő, vagyis egészen biztosan nem ott vágták ki a Schweighoferhez beszállított fákat.
 
Az Environmental Investigation Agency videóján két, Rétyen landolt szállítmány kiindulópontját mutatja meg egy se arcát, se nevét nem vállaló erdészeti szakember. Az egyik helyszín egy Neamț megyei falu kukoricása, a másik egy Bákó megyei falu temetője.
 
Kíváncsian várjuk a folytatást, illetve a nyomozás hitelességét alátámasztó részleteket.

Hirdetés